Binnenland
BNNVARA

In hongerstaking om aardbevingsellende: 'Ik ben bereid om tot het uiterste te gaan'

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. In hongerstaking om aardbevingsellende: 'Ik ben bereid om tot het uiterste te gaan'

Ondanks alle toezeggingen van de overheid weten duizenden Groningers nog altijd niet hoe het verder moet met hun woning. Zoals Dhani Hoekstra uit Ten Post. Hij zit daarom sinds vanmorgen negen uur in zijn tuin naast het bord 'te koop' en is met een hongerstaking begonnen. In De Nieuws BV deelt hij zijn wanhoop en Susan Top van het Groninger Gasberaad is aanwezig bij het debat in de Tweede Kamer over de problemen in Groningen en reageert.

"Ik ben wanhopig.Door de bevingen zijn we in financiële, maar ook psychische, moeilijkheden gekomen", vertelt Hoekstra. Hij woont samen met zijn vrouw Simone en (stief)dochter in Ten Post. Voor het gezin begon de ellende na de beving in Huizingen in 2012. "Vervolgens gingen we van traject naar traject, hebben we contact gehad met tientallen instanties en organisaties en de schade aan ons huis bleef oplopen."

Quote

Er zijn honderden andere gezinnen die in een penibele situatie zitten. Ik doe dit ook voor hen.

Dhani Hoekstra

Het drijft zijn gezin tot wanhoop. "Mijn vrouw zit ziek thuis, mijn dochter loopt bij een psycholoog en zelf ben ik ook op van de stress", vertelt hij. En daarom nu de hongerstaking. "Het is een uiterste poging. Maar voor mij is het peanuts in vergelijking met de spanning en de ellende die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt." Hoekstra hoopt niet alleen aandacht te krijgen voor zijn eigen situatie. "Er zijn honderden andere gezinnen die in een penibele situatie zitten. Ik doe dit ook voor hen."

'Zelfs kamerleden worden moedeloos'

Terwijl Hoekstra net is begonnen met zijn hongerstaking, debatteert de Tweede Kamer over de problemen in Groningen. Susan Top van het Groninger Gasberaad is er aanwezig. "Het lijkt er op dat zelfs Tweede Kamerleden moedeloos beginnen te worden van de situatie", vertelt ze.

Volgensminister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat moest 2019 het jaar van de uitvoering worden. Een jaar waarin mensen eindelijk vooruitgang zouden zien in hun dorp, wijk, straat en huis. Volgens Top is daar weinig van terecht gekomen.

"De uitvoeringsinstantie bleek niet goed toegerust en niet goed te functioneren”, vertelt Top. Daarom wachten nog steeds veel Groningers op duidelijkheid. Wanneer dat er gaat komen? Er is nu een zogenaamd 'versnellingspakket'. Laten wehopen dat het niet het zoveelste bestuurlijke konijn uit de hoge hoed is, maar dat de bewoners nu als uitgangspunt genomen worden", zegt Top.

Hoekstra wil zijn hongerstaking doorzetten totdat hij harde toezeggingen heeft van de politiek. "Ik heb gelukkig wat reserves", lacht hij. "Maar ik ben bereid om tot het uiterste te gaan."

Hongerstaking om aardbevingsellende

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie