appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Seksueel geweld tegen kinderen heeft te weinig aandacht van de overheid'

NOS / Bart Kamphuis
donderdag 21 november 2019 | NOS | Redactie

De aanpak van seksueel geweld tegen kinderen moet beter, vindt Herman Bolhaar, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Volgens hem is de werkwijze nu te versnipperd, waardoor kinderen niet goed geholpen worden.

Er zijn wel allerlei initiatieven om seksueel geweld tegen kinderen aan te pakken, maar de samenhang en coördinatie ontbreekt, constateert de Nationaal Rapporteur in de tweejaarlijkse slachtoffermonitor. Het gebrek aan afstemming gaat volgens hem onder meer ten koste van de aandacht voor slachtoffers die online te maken krijgen met seksueel geweld.

'Aanpak seksueel misbruik bij kinderen moet beter'

De aanpak ligt nu vooral bij de gemeenten, maar daar gebeurt nog te weinig, vindt Bolhaar. Een ander probleem is dat misbruikte kinderen niet altijd goed worden geholpen, met name als ze meerdere problemen hebben. 15 procent van de kinderen die onder toezicht werden gesteld, kregen niet binnen zes maanden jeugdhulp.

Twee weken geleden concludeerden de inspecties voor Gezondheidszorg en Jeugd, en voor Justitie en Veiligheid al dat kinderen met meerdere problemen niet op de juiste plek en niet op tijd worden geholpen.

Verborgen

Veel seksueel geweld tegen kinderen blijft verborgen, vooral bij kinderen onder de 12 jaar. Ze praten er niet makkelijk over en het wordt minder snel gesignaleerd. Bolhaar vindt dat de verantwoordelijke ministers moeten kijken of ze de omvang van het probleem bij die groep in kaart kunnen brengen.

De Nationaal Rapporteur denkt dat bijna de helft van de meisjes en 1 op de 5 jongens in hun jeugd een strafbare vorm van seksueel geweld meemaakt.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1