Binnenland
KRO-NCRV

Sander Schimmelpenninck: 'Probleem is dat zoveel vrouwen parttime werken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sander Schimmelpenninck: 'Probleem is dat zoveel vrouwen parttime werken'

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is de afgelopen jaren toegenomen. Vrouwen verdienen gemiddeld 5000 euro per jaar minder. Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck ziet een groter probleem: "Het probleem is dat zoveel vrouwen kiezen voor parttime werk."

Na correcties op onder andere opleiding, blijft onder de 36 jaar een loonkloof van 6,4 procent over. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business University. Volgens Schimmelpenninck wordt de suggestie gewekt dat die kloof voortkomt uit discriminatie. "Dat is niet bewezen. Het is merkwaardig dat daarvan wordt uitgegaan."

Eerst meters maken

Het verschil in salaris ontstaat volgend Schimmelpenninck in de hogere posities. Voor die tijd ligt alles vast in cao's en salarisschalen en is er van onderhandelen geen sprake. "Eerst moet je meters maken en carrière ambiëren. Bij vrouwen gaat het mis want die willen niet fulltime werken, wat nodig is om een carrière op te bouwen."

Rolpatronen omdraaien

"Ik denk dat de oplossing bij mannen ligt", zegt Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok. De rolpatronen in het gezin moeten worden omgedraaid. "We moeten mannen drie maanden zwangerschapsverlof geven."

Volgens Klok is de eerste periode na de geboorte vrij bepalend, omdat daarin de rolverdeling wordt vastgelegd. Op die manier kan de man meer zorgtaken op zich nemen, waar dat nu vooral van vrouwen wordt verwacht.

Kim Putters van het Sociaal Cultureel Planbureau haakt daarop aan: "Het kan helpen om het traditionele denken te doorbreken. Wij zijn het land met de meeste deeltijdwerkende vrouwen in Europa."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Thuisblijven levert weinig op

Op de eindstreep werken vrouwen en mannen ongeveer evenveel. Echter, vrouwen werken meer onbetaalde uren, bijvoorbeeld uren in het huishouden of als mantelzorger. Als vrouwen meer gaan werken, moet het gat thuis worden opgevangen. Maar juist die uren leveren gevoelsmatig minder op, kijkend naar salaris.

Aantal uur huishouden 'discutabel'

Schimmelpenninck vindt het argument dat het huishouden opgevangen moet worden "zeer discutabel". "In die cijfers kost het potje vier à vijf uur, nou ik vind het heel knap als je vijf uur aan het stofzuigen bent elke dag."

Hij vindt het geen verklaring voor het feit dat twee derde van de vrouwen, ook zonder man of kinderen, direct kiest voor parttime werken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Te weinig werken

Met de focus op de loonkloof wordt volgens Schimmelpenninck voorbijgegaan aan het werkelijke probleem: dat we met z'n allen te weinig werken. "Ik vind dat we als mannen de vraag moeten stellen, is het eerlijk dat wij als mannen de last dragen voor de overheidsfinanciën en gemeenschap." Bij een streven naar gelijkwaardigheid, moet ook die bijdrage gelijk zijn.

Klok begrijpt wat Schimmelpenninck zegt, maar meer werken is zo eenvoudig niet. "In sectoren waarin veel vrouwen werken, zoals zorg, wordt deeltijd aangeboden. Ook als vrouwen meer willen werken." Dat komt door de vooroordelen die werkgevers hebben. "Van vrouwen wordt verwacht dat ze voor kinderen zorgen."

Stand.nl: We moeten veel opener zijn over ons salaris

Ster advertentie
Ster advertentie