appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
STER Advertentie

Oud-commandant Mart de Kruif in verwarring over burgerdoden Irak

ANP
maandag 11 november 2019 | KRO-NCRV |

"Ik begrijp echt niet wat er is misgegaan", stelt voormalig Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif over de 70 burgerdoden door Nederlandse inzet in Irak. "Ik ken het begin van dit proces als er zoiets vreselijks gebeurt. Maar ik begrijp niet wat er verderop in de keten is misgegaan."

"Als er zoiets als dit gebeurt, wordt dat direct in de lijn gemeld, via de Directeur Operaties en uiteindelijk bij de minister. Dat is Chefsache", zegt De Kruif, die 4,5 jaar de hoogste militair was van de landmacht en in Afghanistan een internationale missie leidde.

Het kan volgens De Kruif weliswaar even duren voordat alle feiten bekend zijn, maar uiteindelijk komt het altijd op het bureau van de betrokken ministers terecht. “Raadselachtig”, noemt De Kruif dat dit blijkbaar hier niet is gebeurd. "Vooral omdat ik de toenmalige minister Hennis ken als iemand die bijna meedogenloos transparant is."

De Kruif kan zich ook niet voorstellen dat er is geprobeerd de zaak onder tafel te vegen. "Dit is zo groot, dan moet je wel een hele grote bezem hebben."

Oud-commandant Mart de Kruif in verwarring over burgerdoden Irak

1 op 1

Verantwoordelijkheid

Dat minister Bijleveld ons land verantwoordelijk noemt voor de doden, vindt hij niet helemaal terecht. "Het was geen Nederlandse missie. Je werkt in een coalitie en de Nederlandse vliegers zijn afhankelijk van informatie die anderen leveren. Maar het is goed dat ze de verantwoordelijkheid niet bij anderen legt."

Datzelfde geldt volgens De Kruif voor de piloot. "Die is maar een schakeltje in een hele keten die te goeder trouw handelt. En dan gaat het vreselijk mis. Dat is het ergste wat er kan gebeuren."

Aangifte tegen Denk gaat door

Advocaat Michael Ruperti gaat samen met 1200 militairen aangifte doen tegen Denk-Kamerleden Öztürk en Azarkan, vanwege het zaaien van haat, belediging en laster. "Deze minister ziet de ernst niet van deze moord", zei Öztürk tijdens het debat met minister Bijleveld. Azarkan verdedigde later die avond de woorden van zijn collega bij Pauw. Ruperti vindt dat beiden Kamerleden met hun uitspraken de F16-vliegers indirect als moordenaars bestempelen.

Ook Mart de Kruif heeft zich aangesloten bij de aangifte. "Volgens mij gaat dat gewoon door. Ik ben in de jaren ’80 ooit een keer uitgemaakt voor moordenaar door een dominee in de kerk. Ik zei toen al tegen mezelf: dat overkomt me geen tweede keer."

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1