appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

Ficq: 'Minister Dekker begrijpt niet wat er speelt in sociale advocatuur'

ANP
donderdag 7 november 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De sociale advocatuur staat onder druk. 70 procent van de sociale advocaten dreigt er mee te stoppen. "Minister Sander Dekker begrijpt niet wat er speelt", zegt advocaat Bénédicte Ficq.

Stand.nl: extra geld voor de sociale advocatuur is een noodzaak
Ficq krijgt de indruk dat Dekker niet goed geïnformeerd is. "Hij zegt dingen die feitelijk niet kloppen." De bekende strafadvocaat noemt het belang van de sociale advocatuur voor Nederland. "De samenleving moet realiseren dat wanneer de sociale advocatuur geschrapt wordt, dit uiteindelijk een dure ingreep is." 

Hoofd boven water 

Sociale advocaten trekken al langer aan de bel. Doordat de vergoeding van de gesubsidieerde rechtsbijstand te laag is, kunnen veel pro deo advocaten hun hoofd niet boven water houden. Ze waarschuwen dat wanneer zij stoppen, mensen die zelf geen advocaat kunnen betalen straks in de kou te staan, omdat er in de toekomst mogelijk geen sociaal advocaten meer zullen zijn. 

Rechtszaken naar beneden 

Minister Sander Dekker van rechtsbescherming weigert vooralsnog om extra geld uit te trekken. Hij zegt dat juist het aantal rechtszaken naar beneden moet. Door bestaande juridische loketten laagdrempeliger te maken zouden er meer zaken bij advocaten weggehaald kunnen worden. 

Uit onderzoek van Commissie-Van der Meer is gebleken dat sociale advocaten op dit moment geen goede vergoeding krijgen voor het werk dat ze doen. Volgens Ficq ontbreekt het minister Dekker aan realiteitszin als hij denkt dat advocaten bereidt zijn om pro deo zaken aan te nemen als dit domweg niet vergoed wordt.

Ficq kan haar pro deo werk bekostigen met het geld dat ze in andere zaken verdient, maar wijst erop dat 95 procent van de zaken in Nederland pro deo zijn.  

'Blijft onrecht bestaan'

Michiel van Nispen van de SP wil dat de vergoeding van de advocaten zo snel mogelijk omhoog gaat. Volgens het Tweede Kamerlid is het ook goed om te kijken naar minder zaken door de overheid en de verbeterde toegang, maar is het meest acute en fundamentele probleem van dit moment dat advocaten worden gedwongen om vrijwilligerswerk te doen. "Als mensen in Nederland hun recht niet meer kunnen behalen, dan blijft onrecht bestaan." 

Stand.nl: extra geld voor de sociale advocatuur is een noodzaak

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1