appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

CU en PvdA willen 'woud aan schuldeisers' terugbrengen naar één

NOS
donderdag 10 oktober 2019 | NOS | Redactie

Er moet een fonds komen dat schulden opkoopt voor mensen met grote financiële problemen. Nu hebben mensen met problematische schulden soms wel 14 schuldeisers en de ChristenUnie en de PvdA willen dat er een einde komt aan dit "woud van schuldeisers".

"Het levert enorme chaos en stress op en dat bemoeilijkt een oplossing", zegt PvdA-Kamerlid Van Dijk. Na als de ChristenUnie denkt hij dat het opkopen van schulden voor rust zorgt. "Dan kunnen mensen werken aan een oplossing en een toekomst."

Eppo Bruins van de ChristenUnie vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat hij hoopt dat de schuldenindustrie kan breken: "Schuld stapelt zich op schuld. Wanneer zo'n situatie ontstaat, zie je dat handelaren het gaan overnemen en die willen een slaatje slaan uit deze mensen."

Eppo Bruins over het schuldenplan van de PvdA en ChristenUnie

Kerken

In Nederland hebben zo'n anderhalf miljoen huishoudens risicovolle of problematische schulden. De twee partijen pleiten voor een publiek-privaat fonds waar de overheid, maar ook banken, vermogensfondsen, maatschappelijk organisaties en kerken een bijdrage aan leveren.

Als er maar een schuldeiser is, lopen de schulden niet meer op en kan schuldsanering beginnen. Met de afgeloste schulden moet dat fonds gevuld worden.

Verdienmodel

Schulden worden soms opgekocht door incassobureaus die winst willen maken op de schulden van mensen, benadrukt ChristenUnie-Kamerlid Bruins. "Door die industrie houden schulden zichzelf vaak in stand en zorgen ze voor een stapeling van problemen." Het fonds moet dit verdienmodel van incassobureaus doorbreken, is de hoop.

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken moet nu kijken of de oprichting van het fonds mogelijk is.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1