appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Onze man in Deventer
STER Advertentie

Jeroen Krabbé: 'Gouden Eeuw in de ban doen is publiciteitsstunt'

ANP
vrijdag 13 september 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De beslissing van het Amsterdam Museum om de term 'Gouden Eeuw' per direct niet meer te gebruiken, is een publiciteitsstunt. Dat zegt acteur en kunstschilder Jeroen Krabbé in Spraakmakers. "Het is zo’n flauwekul."

Krabbé reageert op de beslissing van het Amsterdam Museum om vanaf vandaag niet meer de term 'Gouden Eeuw' te gebruiken. Het museum wijzigt de naam van haar tentoonstelling 'Hollanders van de Gouden Eeuw' naar 'Groepsportretten van de 17e eeuw'. In de Volkskrant schrijven de bestuurders van het Amsterdam Museum dat de term Gouden Eeuw niet de lading denkt van 'de historische werkelijkheid in deze periode'. Er was namelijk niet alleen sprake van voorspoed en vrede, maar ook van armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel. 

'Je hoeft het begrip niet te veranderen'

Volgens Krabbé is het onzin van het museum om de term niet meer te gebruiken. "Het museum is er toch juist voor om uit te leggen wat er aan de hand was in die eeuw en dat de mensen op dat schilderij de boel belazerden en in slaven handelden. Maar je hoeft toch niet het begrip te veranderen."

Ook Frits van Oostrom, hoogleraar en samensteller van het geschiedeniscanon, vindt dat we de term 'Gouden Eeuw' niet in de ban moeten doen. "We moeten een beetje oppassen dat we onze eigen geschiedenis niet door een soort omgekeerde wasstraat halen om 'm er zo zwart mogelijk uit te halen." Het is volgens Van Oostrom logisch dat we ons anders gaan verhouden tot het verleden, maar we zullen het er ook mee moeten doen zegt hij.

Westfries Museum houdt term 'Gouden Eeuw' voorlopig nog aan

Het Westfries Museum houdt in ieder geval de term 'Gouden Eeuw' voorlopig nog aan. Het museum heeft als ondertitel 'museum van de Gouden Eeuw', maar gaat dat volgens directeur Ad Geerdink niet veranderen. Volgens Geerdink hoeft niet per se de term verworpen te worden om alle kanten van de eeuw te laten zien. "Als je de term Gouden Eeuw gebruikt en je voegt daar de rafelranden of zwarte bladzijden aan toe, kan je nog steeds het gesprek blijven voeren. Laten we die term blijven handhaven, maar wel alle kanten laten zien."

Stand.nl: De term ‘Gouden Eeuw’ moet in de ban

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1