appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Een gebouw is geen wegwerpproduct

Sloopkogel
zaterdag 7 september 2019 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

De bouw is de meest vervuilende industrie. Daar komt bij dat we gebouwen gewoon slopen als we ze niet langer nodig hebben, het zijn wegwerpproducten. Jonge doctor Marc van den Berg pleit ervoor dat we gaan werken aan een alternatief: circulair bouwen. 

Een gebouw is geen wegwerpproduct

Wie circulair bouwt, zorgt ervoor dat bouwmaterialen herbruikbaar zijn. Dat een gevel van het een gesloopt gebouw kan worden gebruikt bij het bouwen van een nieuw gebouw. Zo heeft Van den Berg voor zijn proefschrift drie maanden meegelopen op een sloopterrein in Hengelo waar een oud verzorgingstehuis met zorg werd gedemonteerd. De gevel van het gebouw is vervolgens verwerkt in een nieuwe school, in Utrecht.

Volgens hem is het tijd dat we stoppen met gebouwen zien als wegwerpproducten. Deze aanpak klinkt logisch, maar het gebeurt vooralsnog veel te weinig. De slopers- en ontwerperswereld wisselen namelijk nauwelijks informatie met elkaar uit, waardoor materialen vaak niet hergebruikt kunnen worden. 

Vervuiling

Het is belangrijk dat we dat in de toekomst wel gaan doen, betoogt Van den Berg. "De bouwsector is de meest vervuilende industrie. Niet alleen gebruikt deze sector de meeste grondstoffen, er wordt ook het meeste afval geproduceerd." Circulair bouwen zou sterk bijdragen aan een reductie van vervuiling.

Marc van den Berg, gepromoveerd aan de Universiteit Twente, verdedigt zijn proefschrift nogmaals in dr Kelder en Co voor de ogen van vervangend presentator Sander Schimmelpenninck.

Jonge doctor Marc van den Berg

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1