appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Rechtszaak om euthanasie: 'Dit veroorzaakt onnodig onrust onder artsen'

ANP
maandag 26 augustus 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

"Dit proces is onnodig en veroorzaakt onrust onder artsen." Dat zegt Agnes Wolbert, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde (NVVE) in Spraakmakers. Vandaag dient de eerste strafzaak ooit tegen een arts die euthanasie heeft uitgevoerd. 

Stand.nl: Euthanasiezaken horen niet voor de strafrechter

De arts heeft in 2016 euthanasie verleend aan een zwaar dementerende vrouw van wie de wilsverklaring niet eenduidig was. Het Openbaar Ministerie is vervolgens een 'proefproces' gestart om meer duidelijkheid te scheppen in dergelijke zaken. 

Met een trauma niet, met kanker wél

Het OM wil meer duidelijkheid, maar Wolbert noemt dit een 'schijnargument.' Volgens de NVVE-directeur hebben we namelijk een goede, open euthanasiewet. "Hierin staat bijvoorbeeld niet dat mensen met dementie en kanker wél euthanasie krijgen en mensen met een trauma niet. Zo is het niet geformuleerd."

Volgens Wolbert zijn deze open criteria nodig omdat iedere patiënt, ziekte en situatie anders is. De uitspraak die de tuchtrechter in deze zaak gedaan heeft, is volgens haar dan ook voldoende. De tuchtrechter gaf eerder aan dat er geen enkele twijfel over de instelling en deskundigheid van de arts is. Daarbij heeft de arts zorgvuldig en in het verlengde van wat de patiënt gewild heeft gehandeld. "Het had bij de uitspraak van de tuchtrechter moeten blijven en ik vind dat de strafrechter hier geen plaats heeft." 

Veel open eindjes

Huisarts Marianne Dees is het daar niet mee eens. "Sommige situaties horen wél thuis bij de strafrechter. De juridische kaders hebben nog veel open eindjes. Het is belangrijk dat de strafrechter daar eens naar kijkt en het helder uitkristalliseert. Waar is de burger aan toe als hij een euthanasieverklaring maakt en wat moet daarin staan?"

Dees moet er niet aan denken zelf voor de rechter te staan, maar denkt wel dat deze zaak voor de samenleving belangrijk is. 

Van mening veranderen

Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet noemt het ook zinvol dat er nu eens een euthanasiezaak voor de strafrechter verschijnt. "Het OM komt op voor het belang van de samenleving als geheel. Je moet niet uitsluiten dat iemand die dement is uiteindelijk anders over zijn wilsverklaring denkt - en het dan niet meer kan veranderen", zegt Verbeet. De PvdA-prominent vindt het een ingewikkelde zaak en is blij dat er nu eens goed naar gekeken wordt in een strafzaak. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1