Binnenland
KRO-NCRV

Amsterdamse wethouder Laurens Ivens: 'Overdrachtsbelasting moet weer omhoog.'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdamse wethouder Laurens Ivens: 'Overdrachtsbelasting moet weer omhoog.'

"De overdrachtsbelasting moet weer omhoog." Dat zegt de Amsterdamse wethouder Wonen Laurens Ivens in Spraakmakers. Deze verhoging moet zorgen voor meer rust op de oververhitte woningmarkt, waar Jan Modaal amper aan te pas komt.

Oude niveau

De belasting ging tijdelijk van 6 naar 2 procent in 2011. Daarmee werd een koopwoning veel meer een verhandelbaar goed, in plaats van een investering, zegt de SP-wethouder. Nu wil de SP'er de overdrachtsbelasting weer terug op het oude niveau.

Ook moest het afschaffen van de overdrachtsbelasting iets opleveren voor de overheid: maar liefst 2 miljard, aldus Ivens: "Precies het bedrag wat de corporaties nu aan belasting moeten betalen."

Crisismaatregel

Ook Nic Vrieselaar senior-econoom van de Rabobank ziet de verhoging als één van de oplossingen. "De belasting werd verlaagd tijdens de crisis om de woningverkoop aan te trekken. Dat is nu gebeurd dus kan hij weer naar het normale niveau."

Wethouder Ivens hoopt dat dit ertoe leidt dat woningcorporaties nu weer voor de middenklasse huizen kunnen gaan bouwen. "Dit kan de Amsterdamse woningmarkt gigantisch helpen."

Vooral de druk op het middensegment is groot. Volgens Ivens zijn in Amsterdam 50.000 gereguleerde woningen in handen van particulieren. "Als die vrij komen zal negentig procent naar het duurdere segment gaan."

Spraakmakers special: economie

Ster advertentie
Ster advertentie