Binnenland
BNNVARA

'Wat gaan je tieten lekker op en neer': straatintimidatie is geen compliment

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wat gaan je tieten lekker op en neer': straatintimidatie is geen compliment

'Wat gaan je tieten lekker op en neer.' Zomaar een opmerking die de 21-jarige studente Una regelmatig naar haar hoofd geslingerd krijgt in Amsterdam. Ondanks het 'sisverbod' blijven veel daders van straatintimidatie onbestraft. Valt het verbod wel te handhaven? Daarover praten studente en schrijfster Una Jongenelis, en gemeenteraadslid bij Leefbaar Rotterdam, Tanya Hoogwerf.

Een jaar geleden ging het straatintimidatieverbod, het 'sisverbod', in. Ondanks dat heeft Una nog regelmatig te maken met staatintimidatie. En ze is zeker niet de enige. Daarom schreef en tekende ze de comic Kijk niet zo boos, het was maar een grapje.

"De druppel die de emmer deed overlopen is dat ik een keer na werk naar huis fietste, ik had die dag al een paar opmerkingen naar mijn hoofd gekregen en toen werd ik 's nachts door een jongen die mij inhaalde op de fiets op mijn kont geslagen"

Op heterdaad betrappen

Het sisverbod gaat specifiek om seksuele straatintimidatie. Hoogwerf: "Het gaat om het naroepen en nalopen, het hinderlijk volgen. We hebben meiden gehad die hun eigen voordeur voorbij liepen omdat ze als de dood waren dat de gene die achter hen liep, zouden weten waar ze wonen."

Het sisverbod blijkt moeilijk te handhaven. De dader moet bijvoorbeeld op heterdaad worden betrapt. Miranda van de Peppel, teamleider van Handhavers Rotterdam, zegt dat dit zeker wel lukt. "En dat doen ze zowel in de reguliere surveillance als in speciaal daarop gerichte acties. Daarbij maken ze bijvoorbeeld gebruik van spotters die in burger het werk doen. Dat heeft er wel toe geleid dat we het een aantal keer op heterdaad hebben kunnen constateren."

Quote

Het enge eraan is dat iemand blijkbaar geen respect voor jou heeft op het moment dat hij zoiets doet

Una Jongenelis

'Van praten word je niet zwanger hoor'

'Stel je niet zo aan, zie het als een compliment', 'van praten word je niet zwanger hoor' en 'zal ik je even lekker beffen?' zijn een aantal leuzen die in het boek naar voren komen. Dat zijn allemaal uitspraken die Una of haar vriendinnen een keer hebben gehoord.

"Ik heb zoveel ervaring met seksuele intimidatie dat ik de noodzaak voelde om daar iets mee te doen. En omdat ik merk dat het geen zin heeft om er iets van te zeggen op het moment dat het gebeurt, had ik besloten om alle ervaringen die ik had meegemaakt, en ook de ervaringen van mijn vriendinnen, op te schrijven. Dat werd zo'n grote lijst dat ik er dit boekje van heb kunnen maken."

Orde van de dag

Als je ongewenst wordt aangeraakt of er nare dingen naar worden geroepen, voel je je aangetast in je integriteit. "Niet elke opmerking is even erg", zegt Una, "maar het feit dat iemand weet dat 'ie dat kan maken omdat hij ook weet dat je niets terug gaat doen, dat is heel frustrerend. En het enge eraan is dat iemand blijkbaar geen respect voor jou heeft op het moment dat hij zoiets doet."

De discussie of de opmerkingen nou zo erg zijn, is volgens Hoogwerf tot in den treuren gevoerd. "Mensen vragen zich af hoe je het moet handhaven en dat je het complimentje maar moet accepteren. Maar, het zijn geen complimentjes en het is niet normaal dat je soms niet over straat kan zonder dat je die dag zes keer iets naar je hoofd geslingerd krijgt. Je dagelijkse gang van zaken wordt er door beïnvloed."

Ondanks het sisverbod wordt Una (21) nog steeds lastiggevallen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie