Binnenland
NOS

Campagne voor erkenning sekswerk: 'Mensen denken dat het een losgeslagen hobby is'

foto: AT5foto: AT5
  1. Nieuwschevron right
  2. Campagne voor erkenning sekswerk: 'Mensen denken dat het een losgeslagen hobby is'

In Amsterdam is een campagne gestart om aandacht te vragen voor de erkenning van sekswerk. Met de boodschap 'sekswerk=werk' willen sekswerkers mensen laten inzien dat sekswerk normaal werk is.

Want dat idee ontbreekt vaak bij mensen, vertellen sekswerker Lisa Stevens en voorzitter van vakbond PROUD Miriam. “Je hoeft het niet normaal te vinden, maar je kunt er niet omheen. Het is nou eenmaal een manier waarop mensen hun geld verdienen”, zegt Miriam.

Stevens merkt in haar dagelijks leven dat mensen haar baan vaak niet als echt werk zien. “Ze zien het vaak als een losgeslagen hobby of iets dat je alleen voor het geld doet”, zegt Stevens. “En dat is best kwalijk. Als deze campagne ergens op kleine schaal bewustzijn creëert is het al goed.

Niet alleen voor vrouwen

Sekswerker Yvette Leurs vindt het vooral belangrijk om sekswerk als normaal werk te zien omdat zo misstanden beter aangepakt kunnen worden. "En je hoeft het niet geweldig te vinden, of normaal. Maar als je tegen misstanden in de seksindustrie bent, moet je inzien dat wij mensen zijn met arbeidsrechten en mensenrechten. Met z'n allen zouden wij daar voor op moeten komen."

Ook het beeld van sekswerk is niet breed genoeg, vinden de vrouwen. Miriam: “Sekswerk wordt niet alleen door vrouwen gedaan maar ook door mannen en transgenders. Het is jammer dat er alleen maar over vrouwen wordt gepraat want het is een veel grotere groep dat dit werk doet.”

De campagne komt op een moment dat het stadsbestuur van Amsterdam iets wil doen aan de misstanden in de prostitutie en de overlast op de Wallen. Volgens de initiatiefnemers staat de campagne los van die discussie, maar zien ze het wel als een goed moment om aandacht te vragen voor hun werk.

Sekswerk is normaal werk, vinden sekswerkers

Ster advertentie
Ster advertentie