appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waarom het zo slecht gaat bij de SP

ANP
dinsdag 2 juli 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

"Er was een tijd dat ze zeiden: wij besturen langs de A2", vertelt Pim van Galen. Hij volgt als politiek verslaggever de Socialistische Partij al jaren. "Ze hadden van Amsterdam tot Maastricht wethouders." Nu is daar bijna niks van over.

De tijden zijn veranderd. Tijdens de Europese verkiezingen zakte ze van twee naar nul zetels. Ook in het provinciebestuur hebben ze nog nergens een plekje bemachtigd. Ze verloren in elke provincie. In de Tweede Kamer hebben ze nog wel veertien zetels.

Pim van Galen over zijn afscheid en het afgelopen parlementaire jaar

Hoop

Volgens politicoloog Julia Wouters brengt de SP niet meer dezelfde boodschap als vroeger. Zo wist Jan Marijnissen in zijn verontwaardiging altijd hoop te brengen, aldus Wouters. "Daar slaan ze nu de plank mis."

De hoop ontbreekt in de campagne, aldus de politicoloog. "Je moet niet alleen boos mopperen. Anders stem je wel op Forum voor Democratie. Die hebben ook een lijsttrekker die daarbij past."

Witte boze man

"Het verhaal van de SP is heel erg het verhaal van de witte boze man", aldus Wouters. Volgens haar zit Lilian Marijnissen niet op de goede plek. "De campagne past niet bij de lijsttrekker."

Ook het campagne-filmpje met Hans Brusselmans was geen succes. Daarnaast waren er video's waarin Marijnissen in een dure Ferrari mensen ging interviewen, die later verwijderd werden. "Ze zijn teveel afgezwaaid van de boodschap", vindt Van Galen.

Onduidelijk

Een ander probleem is dat de SP niet duidelijk kiest, denkt Van Galen. "Ik vroeg Lilian Marijnissen of ze nou een actiepartij of bestuurderspartij zijn." Het antwoord van haar was allebei. "Ze kunnen niet kiezen." 

Ook is er veel onduidelijkheid hoe de SP denkt over immigratie. Zo zet de partij zich in vóór de werkomstandigheden van Polen, maar is het ook tegen het meenemen van WW-uitkeringen door Oost- Europeanen. Van Galen mist de eenduidigheid binnen de partij. "Kom desnoods met een oneliner om te vertellen wat je vindt, maar dat lukt ze niet."

Bankencrisis

Is het tij nog te keren voor de socialisten? Van Galen: "De SP heeft achteraf vaak gelijk gekregen. Denk maar aan de AOW-leeftijd, Europa en de bankencrisis". Hier moet de partij meer gebruik van maken, aldus de Haagse verslaggever. "Ze moeten dit veel meer uitventen."

Pim van Galen over zijn afscheid en het afgelopen parlementaire jaar


Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1