appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

SP-Kamerlid Sadet Karabulut: 'Aanhouding Eindhovense fractievoorzitter Murat Memis is van de zotte'

Twitter via NOS
woensdag 12 juni 2019 | NOS | Redactie

De fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Eindhoven wordt vastgehouden in Turkije. Murat Memis is ruim een maand geleden opgepakt in Antalya. Na vier dagen in de cel mocht hij gaan, maar hij mag Turkije niet uit in afwachting van een proces.

Fractievoorzitter SP Eindhoven vastgehouden in Turkije

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven heeft gisteravond de gemeenteraad ingelicht. Het SP-raadslid wordt verdacht van lidmaatschap van de PKK, activiteiten voor de Europese tak van de PKK en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie, maar een formele aanklacht is er nog niet. 

"De bewijsvoering bestaat uitsluitend uit posts op sociale media", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Hij sympathiseert in posts met de Koerdische zaak, maar de Turken interpreteren dat als sympathiseren met Koerdische terroristen. Dat is toch echt iets anders."

De PKK, die strijdt voor meer Koerdische autonomie, wordt door Turkije, de Europese Unie en de VS beschouwd als een terroristische organisatie

Fractievoorzitter SP Eindhoven vastgehouden in Turkije

SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemt de arrestatie van Memis "van de zotte." Karabulut: "Want het zijn onderwerpen die in een functionerende democratie en rechtsstaat gewoon vallen onder vrijheid van meningsuiting." 

Ze omschrijft Memis als een "een echte volksvertegenwoordiger in hart en nieren die zich inzet voor zijn lokale raadswerk, maar ook voor mensenrechten en democratie wereldwijd."

Nare droom 

De arrestatie van Memis is nu pas bekendgemaakt omdat Nederland eerst voor stille diplomatie wilde kiezen. "Hij hoopt natuurlijk ook dat hij heel snel weer terug zou kunnen komen in de gemeenteraad en dat het een nare droom was. Dat blijkt helemaal niet het geval", zegt Karabulut.

Twee weken na de arrestatie van Memis heeft de Nederlands overheid het reisadvies naar Turkije aangescherpt. Waagmeester denkt dat de aanscherping veel te maken heeft met Memis. 

"Het is niet voor het eerst dat Turkse Nederlanders hier om posts op sociale media wordt opgepakt", zegt correspondent. "Er zijn duizenden rechtszaken met gigantische aanklachten - meestal terrorisme - die totaal gebaseerd worden op wat mensen schrijven op sociale media. De Turkse aanklager ziet sympathiseren met de Koerdische zaak of kritiek leveren op de Turkse regering over het beleid ten aanzien van Koerden ook echt als terrorisme. Dat is echt de realiteit hier."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1