appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Seks mag, als het maar stiekem is

ANP
vrijdag 4 mei 2018 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Deze week verscheen het boek Seks en Leugens van de Marokkaanse schrijfster Leila Slimani. Het boek is een verslag van Marokkaanse vrouwen die over seks praten. Op het eerste oog zijn er maar twee opties: je bent maagd of getrouwd met een man. Toch zit de waarheid anders in elkaar. Hassnae Bouazza vertelde erover bij De Nieuws BV.  

Seks en leugens. Hassnae Bouazza over het nieuwe boek van Leila Slimani

Leila Slimani

Twee jaar geleden won Leila Slimani een prijs voor haar boek In de tuin van het Beest. Sindsdien gaat het heel hard met de Frans-Marokkaanse schrijfster. Afkomstig uit een rijk Marokkaans gezin kreeg ze de kans om in Parijs te studeren en het schrijven te ontdekken. Slimani ging op een tour door Marokko met haar boek om het onderwerp, een seksverslaafde vrouw, bespreekbaar te maken. "Het was tijdens deze tour dat ze op het idee voor Seks en Leugens kwam. Ze praatte met de vrouwen over seks en taboe's. Na de lezingen kwamen vrouwen openhartig met haar praten over al deze zaken. Dat was de inspiratie voor Seks en Leugens", aldus Bouazza. "Er zijn veel taboes en er heerst een schaamtecultuur in Marokko, je praat gewoon niet over intimiteit. Maar omdat het allemaal geheim moet praten mensen er juist over."

Jongens die trouwden met een maagd wisten eigenlijk allang dat ze daarvoor veel seks heeft gehad. Dat kon bijna niet anders.

Hypocrisie

Niet alle verhalen in het boek zijn anoniem opgeschreven door Slimani. Dit is bewonderenswaardig volgens Bouazza omdat je toch het risico loopt bekritiseert te worden. Zeker de religieuze instellingen en bewegingen hebben veel macht in het in stand houden van taboes rondom seksualiteit. Het mooiste voorbeeld van de hypocrisie vindt Bouazza een passage met twee kopstukken uit een religieuze beweging. "Ze zijn beiden gescheiden, verliefd op elkaar en worden betrapt terwijl ze seks hebben in een auto. Dit zijn twee mensen die kuisheid en vroomheid prediken, beiden 60 jaar oud. Dat is toch prachtig? Hun liefde mag niet maar toch geven ze er uiting aan."

Acceptatie en hervorming

Volgens Bouazza mag intimiteit in Marokko zolang het maar niet in het gezicht is van de ander, het moet allemaal stiekem. De operatie om het maagdenvlies vlak voor een huwelijk te herstellen komt in Marokko zeer veel voor en is een publiek geheim. "Jongens die trouwden met een maagd wisten eigenlijk allang dat ze daarvoor veel seks heeft gehad. Dat kon bijna niet anders."

Vrouwen in het bijzonder zijn vaak het grootste slachtoffer van de taboes rondom seksualiteit en dat maakt het voor hen lastig het te bespreken. Toch ziet ze progressie: "langzaamaan komt er vooruitgang in en kan er steeds opener over intimiteit worden gesproken. Men knabbelt aan het web van tradities en veel situaties waar vrouwen vroeger de pineut in waren zijn aan het verdwijnen."

Seks en leugens. Hassnae Bouazza over het nieuwe boek van Leila Slimani

 

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1