Gezondheid
AVROTROS

Zo werkt de nieuwe anticonceptiepil zonder hormonen voor vrouwen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo werkt de nieuwe anticonceptiepil zonder hormonen voor vrouwen

"In alle hormonale middelen - van ring, tot pleister tot injectie - zit een combinatie van oestrogeen en progesteron. Sinds zestig jaar is er geen nieuw anticonceptiemiddel ontwikkeld voor vrouwen. Wij zijn nu bezig met een ander soort pil met anti-hormoon. Zónder de bijwerkingen van de bestaande hormonale anticonceptie", zegt Rebecca Gomperts in MISCHA! op Radio 1.

#484 - Rebecca Gomperts: 'Het is leuk om tegenstand te overwinnen' - MISCHA!

Gomperts strijdt al decennialang voor abortusrechten met Women on Waves, de abortusboot, Women on Web en Aid Access. In 2020 riep Time Magazine haar uit tot één van de honderd invloedrijkste mensen.

Zonder de bijwerkingen van de traditionele pil

Gomperts is optimistisch over de nieuwe anticonceptiemethode, die al gebruikt wordt als middel bij endometriose, vleesbomen en als abortuspil. "Als je deze pil - met een lage dosering van mifepriston - neemt, werkt die als anticonceptie maar dan zonder de bijwerkingen van de traditionele pil: geen veranderende gemoedstoestand en geen verhoogde kans op trombose of borstkanker."

In Moldavië wordt de pil met het anti-hormoon getest omdat die voor andere behandelingen al gebruikt wordt. Een onderzoek in Nederland wordt nu voorbereid. "We hebben 1100 vrouwen nodig die het middel elke week slikken en dan kunnen we een aanvraag indienen om het op de markt te mogen brengen."

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie