Achtergrond
KRO-NCRV

Gerdi Verbeet: 'Journalisten zijn standaard wantrouwend, dat is hun manier van werken'

foto: Spraakmakersfoto: Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerdi Verbeet: 'Journalisten zijn standaard wantrouwend, dat is hun manier van werken'

"Een politicus is ook maar een mens en geen machine", aldus voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis. Zij werd gisteravond geïnterviewd ter gelegenheid van de uitreiking van de Tegel, de jaarlijkse prijzen voor de beste Nederlandse journalistieke producties. Hennis werd er ondervraagd over haar visie op de huidige parlementaire journalistiek. Zij vond dat journalisten op het Binnenhof vaak te snel willen scoren en vergeleek de parlementaire journalistiek met de sportjournalistiek.

'Standaard wantrouwend'

In het Mediaforum bij Spraakmakers was voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet te gast. Zij heeft begrip voor de frustratie van Hennis, maar vind wel dat je het journalisten niet kwalijk kunt nemen dat ze vragen stellen over wat er mis is gegaan. "Dat hoort bij hun vak", stelt Verbeet.

Ze is het met Hennis eens dat politici ook kritisch naar journalisten mogen zijn. "Journalisten zijn standaard wantrouwend", zegt Verbeet. "Dat is hun manier van werken." De twee groepen hebben elkaar nodig, maar volgens de politica moet het niet zo zijn dat journalisten en politici zo veel samenwerken dat ze niet meer kritisch naar elkaar zijn.

Aftreden

Volgens Sanne Terlingen, onderzoeksjournaliste en winnaar van een Tegel in 2013, heeft Hennis gelijk met de kritiek op pers. Het ging rondom de berichtgeving bij het aftreden van de minister in oktober 2017 vooral om het moment van aftreden, in plaats van de essentiële vragen van hoe een dodelijk ongeval in Mali kon plaatsvinden. Het was volgens Terlingen voor journalisten niet belangrijk of het aftreden van Hennis zou bijdragen aan een oplossing aan de problemen bij Defensie, maar er werd enkel verslag gedaan over wannéér het aftreden zou plaatsvinden. "Dan is het logisch dat ze het persoonlijk opvat."

Een kritische blik

Volgens directeur van AT5 en RTV Noord-Holland Paul van Gessel, die ook aan tafel zat bij Spraakmakers, zijn er te veel journalisten die op het Binnenhof en andere machtscentra zoals het Witte Huis rondlopen. Een kritische blik gaat vaak buiten het speelveld af, meent hij. "De winnaar die gisteren de tegel won voor de publicatie over de WODC-affaire kwam niet van een parlementaire redactie. De journalisten beconcurreren elkaar op het spel, en daar kan een politicus enorm veel last van hebben. Die wordt dan te veel op beeldvorming en op incidenten afgerekend."

Meepraten met het nieuws van de dag? Volg Spraakmakers op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie