appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Hoe stemmen mensen met een beperking?

Bron: Pameijer TV
dinsdag 20 maart 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Voor mensen met een beperking is stemmen een hele uitdaging. "Gemiddeld 75% van de mensen gaat stemmen, maar uit onderzoek van een paar jaar geleden blijkt dat maar ongeveer 52% van de mensen met een verstandelijke beperking stemt", zegt Ronald Wondolleck, bestuurder van zorginstelling Pameijer, in SpraakmakersBij Pameijer worden kwetsbare mensen begeleid. Hoe leven de verkiezingen bij hen en voor welke problemen komen ze te staan als ze willen stemmen? 

Hoe is het om te stemmen voor mensen met een beperking?

Willen ze stemmen?

Daar is Wondolleck duidelijk over: ja. "Het is zo dat naarmate de beperking ernstiger is, de opkomst lager is", zegt de bestuurder. "Maar het mooie van Pameijer is dat wij niet groepsgewijs denken maar heel individu-gericht. Je ziet toch dat heel veel mensen ontzettend gemotiveerd zijn hun stem te laten horen. En natuurlijk met name op de zaken als gezondheidszorg, en hoe daarmee wordt omgegaan."

"We reageren ook op vragen van cliënten als ze het interessant vinden om meer over onze lokale politiek te weten", vervolgt Wondolleck. "Dan worden er verkiezingsbijeenkomsten gehouden, en dat is heel leuk om te zien. Het is ook fantastisch om vast te stellen dat de politiek serieus op de uitnodigingen van onze cliënten ingaat en daar hele zinvolle mooie discussies uit komen."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Wondolleck zijn er ook nog enorme variaties in de mate waarin mensen beperkingen hebben, zowel lichamelijk en geestelijk. En dus is het helaas zo dat niet alle mensen met een beperking überhaupt in staat zijn om te stemmen. Hoe zit het bijvoorbeeld met mensen met het Syndroom van Down?

‘Dan maar geen stem’

Zowel mensen met een lichamelijke als een geestelijke beperking kunnen bij het stemmen begeleid worden. Wondolleck: "Je hebt twee manieren van begeleiding. Mensen met een lichamelijke handicap worden begeleid tot in het stemhokje. Ik denk dat het geen goed idee is om zelfs maar in de schijn te wekken dat degene die het stemhokje in gaat met iemand anders de hand stuurt."

Maar wat gebeurt er in de ernstige gevallen? Wanneer iemand écht niet zelf in staat is te stemmen? Wondolleck: "Ik denk dat dan de wet gevolgd moet worden en zeggen: ja het mag gewoon niet. Het kan niet anders. Dan maar geen stem. Want als organisatie kan je integriteit dan ter discussie komen. Het is vergezocht, maar zo is het."

Moeten ze kunnen stemmen?

Sinds 2008 is in de wet bepaald dat iedereen van 18 jaar en ouder mag stemmen. Het is geen fijne vraag om te moeten stellen, maar presentator Carl-Johan de Zwart deed het: moeten mensen met een beperking überhaupt kunnen stemmen? Kunnen zij een weloverwogen beslissing maken tijdens de verkiezingen? Wondolleck begrijpt de overweging, maar vind het heel belangrijk dat ze kunnen stemmen: "Je kan ervan uitgaan dat mensen die gaan stemmen en willen stemmen daar uitdrukkelijk ideeën over hebben. Ik vind dat heel goed."

"Waar het om gaat is: willen ze zelf?", vervolgt Wondolleck. "Naarmate de beperking erger is, hebben de mensen die wil ook niet. Daarom zie je ook dat maar de helft van de mensen met een beperking er gebruik van maakt. Maar je kan aannemen dat die helft ook weet waar ze mee bezig zijn, ondanks de beperking. Pameijer gaat tot aan het randje om te kijken wat mensen wél kunnen, en dat is wat mij in deze belangrijke organisatie aanspreekt."

Beluister het gesprek hier terug:

Hoe is het om te stemmen als je verstandelijk beperkt bent?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1