appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Bij het Forum voor Democratie flirten ze met de lijn van het racisme'

ANP
maandag 5 maart 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Yernaz Ramautarsing, de voormalige nummer twee van de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie, is door zijn controversiële uitspraken weer in het nieuws. "Hij is een vraagteken", zegt Pieter Klok, de huidige adjunct hoofdredacteur van de Volkskrant.

En juist daarom moest er een stuk over hem geschreven worden dat na weken van research afgelopen zaterdag in de Volkskrant verscheen. Ook De Telegraaf publiceerde een stuk over hem. In het Mediaforum legde Klok uit waarom hij overging tot publiceren van het achtergrondartikel.

Ramautarsing besloot na publicatie van de artikelen afstand te nemen van zijn tweede plek op de kieslijst van Forum voor Democratie in Amsterdam. De redacties kregen de screenshots van zijn uitspraken in de appgroepen gewoon aangeleverd. Dat gebeurde via de site Publeaks, een site waar je als anonieme klokkenluider terecht kunt. 

Ramautarsing ten val brengen?

De jonge politici uit deze appgroepen, zowel van links als rechts, maakten zich zorgen over de radicale meningen van Ramautarsing. "Wij wilden laten zien hoe andere jonge politici en zijn publiek op hem reageren", aldus Klok. De politicus kwam al eerder in opspraak door openlijk de link tussen IQ en rassen te leggen, maar overleefde die stroom aan kritiek. Thierry Baudet bleef naast hem staan.

Had dit artikel tot doel Ramautarsing ten val te brengen? "Ik heb er serieus niet over nagedacht", zegt Klok. "Ik dacht dat hij dit ook wel zou overleven." De adjunct van de Volkskrant denkt dat er uiteindelijk intern druk op hem is uitgeoefend. "Forum voor Democratie heeft er genoeg van dat het debat voortdurend over de uitspraken van Ramautarsing gaat."

Fvd onder een vergrootglas

De mening die het meest bleef hangen na het publiceren van zijn uitspraken over wapenhandel, de doodstraf en Trumps inreisverbod, is zijn betoog dat homoseksuelen het collectieve IQ naar beneden halen omdat ze geen kinderen krijgen. "Dat is zijn meest polariserende opmerking", zegt Jan-Kees Emmer, media-ondernemer en voormalig correspondent voor De Telegraaf die ook bij het Mediaforum aanwezig was.

"De vraag blijft altijd, wat moeten mensen in Delfzijl met dit nieuws over de nummer twee van Amsterdam?", stelt hij. "Maar om FvD onder een vergrootglas te leggen is te verantwoorden, juist omdat deze beweging zo snel groeit. Er zit een gedachtegoed achter dat we moeten kennen. Dat gedachtegoed van Yernaz leeft ook bij Thierry. Dat moeten we transparant maken."

'Thierry legitimeert racisten'

Hoe weet je of je als journalist niet voor het karretje wordt gespannen om een politieke partij te laten wankelen? Klok: "Dat gebeurt bijna altijd als je voor een krant werkt. Daar zijn we niet mee bezig. Het is relevante informatie, omdat hij niet alleen in Amsterdam op nummer twee staat, maar ook landelijk op de lijst stond. Bij het FvD flirten ze met de lijn van het racisme. Thierry geeft racisten een legitimatie door ook met een omstreden Amerikaan Jared Taylor af te spreken. Het is net als Trump die ook met deze racisten in gesprek gaat. Hij legitimeert dit soort gedachten terwijl we die ideeën tot voor kort niet zo fris vonden."

'Een oude puber'

Beide journalisten vinden niet dat er te hard geoordeeld is over de publicatie van een gesloten whatsapp-groep. Klok: "Als je de politiek ingaat, ben je altijd verantwoordelijk voor wat je zegt. Ramautarsing is ook een puber en hij wil alles ter discussie stellen wat niemand ter discussie durft te stellen. Hij is wild, een soort van opstandig." "Wel een oude puber", besluit Emmer. 

 

Het Mediaforum

Het Mediaforum

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan! 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1