Achtergrond
BNNVARA

Dit voorjaar kruipen er in de VS miljarden cicaden uit de grond

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit voorjaar kruipen er in de VS miljarden cicaden uit de grond

Grote zorgen in de Verenigde Staten. In zo'n zeventien staten komen dit voorjaar miljarden insecten uit de grond gekropen: de cicaden. Het zijn zwarte beestjes met grote rode ogen, die bekend staan om hun luidruchtige geluid, soortgelijk aan dat van een krekel. Waarom komt dit diertje juist nu tevoorschijn? En zijn de zorgen terecht? Entomoloog Aglaia Bouma vertelt erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Cicade apocalyps

In Amerikaanse media wordt er gesproken van een plaag, een invasie en zelfs over de 'cicade apocalyps'. Maar dat is nergens voor nodig, vindt Bouma. "De beesten doen in feite helemaal niks, ze steken niet, ze bijten niet, ze vreten ook niets kaal." Ze komen (afhankelijk van het soort cicade) na 13 of 17 jaar uit de grond. Dit jaar gebeurt dat toevalligerwijs tegelijkertijd en daarom zijn het er extra veel.

Eenmaal boven de grond klimmen de insecten in bomen en maken dan kabaal om elkaar te kunnen vinden, om vervolgens te kunnen paren en eitjes te leggen. "En dan gaan ze weer dood, dat is eigenlijk alles", aldus Bouma. De geboren nimfjes graven zich de bodem in en blijven daar weer 13 of 17 jaar zitten om zich te ontwikkelen en uiteindelijk weer bovengronds te komen: het proces herhaalt zich voor de volgende generatie. "Het is heel slim, want je kan je voorstellen dat er geen roofdier is dat zich daarop kan aanpassen."

Kabaal

"Het enige nadeel is dat ze echt ontzettend veel kabaal kunnen maken, en zeker als het er zoveel zijn. Ik zou wel koptelefoons opzetten." Het diertje maakt een soort knarsend geluid en kan enorm veel herrie maken. Sommige soorten, de Afrikaanse bijvoorbeeld, halen wel de 100 decibel. “Hun achterlijf is bijna hol, hun spijsverteringsorganen zitten helemaal aan de zijkant weggedrukt als het ware door een luchtzak, en dat is echt een klankkast, dus dan wordt het geluid nog harder", legt Bouma uit.

Een heel klein beestje, met heel veel kabaal. In Nederland hebben we trouwens ook cicaden, vertelt de entomoloog, maar die zijn kleiner en hoor je niet. Ook gaan ze niet onder de grond en ontwikkelen ze zich veel sneller.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Cicaden veroveren de VS

Ster advertentie
Ster advertentie