appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Ben Bot: 'Olympische Spelen startschot voor betere betrekkingen VS en Noord-Korea'

ANP
vrijdag 9 februari 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Voormalig diplomaat, ambassadeur en minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot was het vandaag in Stand.nl “100 procent eens” met de stelling dat dat de Olympische Spelen meer zijn dan een sportevenement. Hij verwacht dat er tijdens deze spelen vanuit Pyeongchang “olie in de machine komt” bij de zeer gespannen betrekkingen tussen Verenigde Staten, Zuid-Korea en Noord-Korea.

Achter de schermen

Bot, die zelf de Olympische Spelen heeft bezocht in Barcelona en Lillehammer, herinnert zich ook dat hij daar in “een hoekje, buiten de schijnwerpers gezellig kon praten, zaken doen en politieke issues bespreken”. Diplomatie werkt het beste als het zich achter de schermen afspeelt en de Olympische Spelen zijn hiervoor een ideale gelegenheid, aldus Bot.

Startschot

De verhoudingen tussen de Verenigde Staten, Zuid- Korea en Noord-Korea zullen de komende weken zeker een zetje krijgen, meent de oud-minister. “Het zal niet onmiddellijk tot een oplossing leiden, maar je geeft het startschot. Iedereen staat opgesteld. Dat is hét belang van deze Olympische Spelen.”

Rutte

Ook Rutte en de top van de Nederlandse zakelijke ondernemers zijn in Pyeonchang aanwezig, volgens Bot om naast de atleten, de politieke collega’s in een sneltempo te ontmoeten. “Iedereen verheugt zich op de Spelen, dat geeft een andere atmosfeer. Na afloop is het dan makkelijker de telefoon te pakken en te zeggen: Gefeliciteerd, uw land heeft het zo goed geweldig gedaan”. En dan kan het echte werk van politiek bedrijven en deals sluiten beginnen.

Nederlanders goede diplomaten

De Nederlanders hebben de afgelopen maanden als lid van de VN Veiligheidsraad een belangrijke rol gespeeld bij het veelbesproken driedaagse bezoek van een Noord-Koreaanse delegatie aan de Winterspelen in Zuid-Korea. Volgens Bot zijn wij Nederlanders uitstekend in het onderhouden en behouden van diplomatieke betrekkingen, omdat wij als land niet bedreigend groot zijn, maar wel een belangrijke rol spelen in de wereldeconomie. Bot: “Wij kunnen goed bemiddelen, vooral met discretie.”

De Olympische Spelen zijn veel meer dan alleen een sportevenement

 

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Lees het laatste nieuws en de beste achtergrondverhalen. Download de app

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1