appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ziekenhuis Groningen voegt zich bij aangifte tegen tabaksindustrie

ANP
donderdag 1 februari 2018 | KRO-NCRV | Esther Janssen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen voegt zich bij de aangifte tegen de tabaksindustrie van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. "Een fantastisch initiatief", aldus Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG.

Aartsen wil nog een stap verder gaan. Wat hem betreft moeten alle universitair medisch centra zich voegen bij de aangifte. "Volgende week vrijdag hebben we een bestuursvergadering van de Nederlandse federatie van universitaire centra en daar ga ik dit voorstellen."

Moedwillig verslaafd maken

Vanochtend werd bekend dat het Antoni van Leeuwenhoek aangifte doet tegen de tabaksproducenten. Zolang tabaksproducenten mensen moedwillig verslaafd maken is de strijd tegen kanker volgens het ziekenhuis "dweilen met de kraan open." Bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, René Medema, wil een einde maken aan het stigma dat ziek worden door roken de eigen schuld is van de rokers. “80 procent van de rokers begint al in z’n tienerjaren. Hoe bewust bent je op die leeftijd van je keuze?”

Medema hoopt met de aangifte een trend te zetten. En dat lijkt nu dus te lukken. Volgens Aartsen geven de ziekenhuizen hiermee aan dat ze een gezonde samenleving willen.

Beluister hier het gesprek met Jos Aartsen

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn. 

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1