appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Een geluid als vuurwerk en daarna gillende kinderen'

Frits Slicht
maandag 29 januari 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De liquidatie die vrijdagavond bij het buurtcentrum van de Amsterdamse wijk Wittenburg plaatsvond, waarbij een 17-jarige jongen om het leven kwam, heeft er flink ingehakt in de buurt. Dat zegt oud-docent en schrijver Frits Slicht, die al bijna 20 jaar in de wijk woont. Hij hoorde de schietpartij gebeuren.

Slicht zat met zijn vrouw naar De Wereld Draait Door te kijken toen hij de schoten hoorde. "Het klonk als vuurwerk", vertelt hij. Daarna hoorde hij vooral gillende kinderen. Op het moment dat de schoten werden gelost, waren er veel kinderen in het gebouw omdat er een kookcursus was.

"Ik zag vanaf het balkon allerlei mensen hollen", vertelt Slicht. "Mensen waren echt in paniek." Mevrouw Slicht was één van de eerste die de politie belde. Die kwam snel opdagen. De oud-docent is onder de indruk van hun optreden. "Je zag vrouwelijke agenten kinderen bij de arm nemen en naar huis brengen." Ook zijn vrouw is naar beneden gegaan om kinderen hulp te bieden.

Berichtgeving

Slicht ergert zich aan de berichtgeving rondom de liquidatie. Het 17-jarige slachtoffer was waarschijnlijk niet het doelwit. Dit zou een 19-jarige man zijn, die weliswaar gewond raakte, maar de aanslag overleefde. "Er wordt direct gezegd dat het waarschijnlijk om een afrekening in het criminele circuit gaat, waardoor het slachtoffer daar onterecht mee geassocieerd wordt", vindt Slicht.

Hij vindt het ook onterecht dat dit incident wordt gelinkt aan een ander incident, dat in november plaatsvond in de aangrenzende wijk Kattenburg. De 19-jarige man die nu gewond raakte, was destijds ook betrokken. Maar dat is volgens Slicht geen reden om alles bij elkaar op een hoop te gooien. "Dat was een heel ander geval." Hij wijst erop dat een gestolen scooter toen de aanleiding was, terwijl het vrijdag ging om een afrekening. "Ik vind dat er te veel wordt gedaan alsof er een bende-oorlog gaande is."

Burgemeester

De wijk is emotioneel, merkt Slicht. Niet alleen het incident zelf, maar ook het feit dat burgemeester Van Aartsen de buurt nog niet heeft bezocht, is niet goed ontvangen. "Als burgemeester moet je er gewoon even zijn."

Lees ook: John van den Heuvel: Optreden Van Aartsen burgemeester onwaardig

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1