appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Door beleggen raakte ik bijna mijn pensioen kwijt'

ANP
woensdag 24 januari 2018 | KRO-NCRV | Esther Janssen Twitter

"Financieel beleggen begint op gokken en gamen te lijken", dat zei AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven vandaag in de Volkskrant. Volgens Van Vroonhoven onderschatten mensen de risico's en ze pleit daarom voor een verbod. Dat was ook dan ook de stelling in Spraakmakers. "Er moet een verbod komen op riskante beleggingsproducten."

Meindert Mak reageerde op de stelling. Volgens hem moet de overheid vooral de kleinere beleggers waarschuwen en beschermen. Daar heeft hij zelf jaren geleden ook baat bij gehad. Lees hieronder zijn verhaal.

"In 1985 ben ik met mijn toenmalige partner een bloemkwekerij begonnen. Toen we in 2003 een huis wilden bouwen bij het bedrijf, nam ABN AMRO de financiering over. Vanuit de bank werd ons geadviseerd elk jaar een bedrag te storten in een beleggingsproduct voor onze oudedagsvoorziening. Ter goeder trouw gingen we mee met die adviezen. Maar toen kwam de kredietcrisis en ging het in 2004 mis met ons bedrijf. "Verkoop je de boel zelf niet, dan doen wij dat voor je", werd ons door de bank gezegd".

'Vertrouwen in beleggen kwijt'

"Door nieuwe richtlijnen van de overheid tijdens die bankencrisis, moest ABN zijn voorwaarden veranderen. De bank moest ons in de gelegenheid stellen het product om te zetten in een spaarrekening. Toen we zagen hoe weinig onze inleg nog waard was hebben we besloten de inleg te stoppen en het beleggingsproduct om te zetten in een spaarproduct. Dan heb ik na mijn 65ste tenminste nog iets over. Gelukkig viel het verlies nog mee, maar we waren het vertrouwen in banken en in beleggen kwijt."

'De overheid moet kleine beleggers beschermen'

"Natuurlijk hadden we ook zelf beter geïnformeerd kunnen zijn in hoe beleggen werkt en wat de risico's zijn, maar we hadden wel het gevoel dat we met het advies van de bank mee konden gaan."

"Daarom wil ik ook eigenlijk dat de overheid vooral kleinere beleggers waarschuwt en beschermt. Bijvoorbeeld door dit soort nieuwe riskante beleggingsproducten waar de AFM het over heeft te verbieden."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1