Achtergrond

Cliniclowns toveren al 25 jaar een lach op kindergezichten

foto: Anke van Genesen / Cliniclownsfoto: Anke van Genesen / Cliniclowns
  1. Nieuwschevron right
  2. Cliniclowns toveren al 25 jaar een lach op kindergezichten

In een kwart eeuw tijd brachten de clowns ruim 1,2 miljoen kinderen vrolijkheid, verbeelding en lichtheid. De Cliniclowns staan deze week stil bij het jubileum. Directeur Coen Abbenhuis en clown Hanneke Heessels zijn hierover te gast in Langs de Lijn En Omstreken.

Moet dat nou wel, een clown in het ziekenhuis die de kinderen probeert op te vrolijken? Het is een vaak gehoord argument dat werd gebruikt tegen de oprichting van de Cliniclowns in 1992, wat het idee was van professor en dokter Tom Voûte. "Maar nu hoor je iedereen, van pedagogisch medewerkers tot kinderartsen, waardering uitspreken voor het werk dat wij doen," zegt Abbenhuis.

Cliniclowns heeft inmiddels zo’n 80 clowns in vaste dienst, die door heel het land ziekenhuizen en instelling afgaan om kinderen op te vrolijken. Hanneke Heessels is een van die clowns. Zij doet het werk al meer dan 22 jaar. "Ik dacht eerst, dit doe ik een jaar, daarna ga ik weer iets anders doen. Maar ik ben er dus nog steeds. De reden daarvoor is dat elk bezoek aan een kind weer een nieuwe uitdaging is. Elke fantasie is anders en elk kind is anders."

Improviseren

Wat bovenaan de lijst staat van wat een clown goed moet kunnen, is improvisatie. Wat is er ter plekke nodig, wat kom je tegen in de ziekenkamer en hoe voelt het kind zich? Heessels noemt daarbij het voorbeeld van een jongetje dat ze aan het begin van haar Cliniclown-carrière tegenkwam. "Het jongetje had flinke koorts, moest kuren volgen en was zo ziek. Wat we bij hem tegenkwamen was een potje augurken. Dat had hij in zijn nachtkastje staan. Wij gingen als clowns dan steeds op zoek naar die augurken, en daar had hij zoveel plezier aan. Dan weet je: het is een moeilijke situatie, de jongen is uiteindelijk ook overleden, maar we hebben nog wel dit soort mooie momenten met hem gehad."

Reinout Meijer in het Isala Vrouw-Kindcentrum

Dat was ook het moment voor Heessels waarop ze besefte dat ze het werk moeilijk mag vinden, maar tegelijkertijd ook moet beseffen dat het er wel echt toe doet. De verhalen raken haar wel. "Maar als ik de clownsneus op zet, ben ik niet bezig met de realiteit zoals die in de werkelijkheid is."

Speciaal voor het jubileum: een museum

Vanwege het 25-jarig jubileum van Cliniclowns opent de stichting van 17 tot en met 19 november ‘Het Museum der Verbeelding’ in Amsterdam. Een pop-up museum waar ze stilstaan bij de bijzonder werkwijze van de clowns. “We laten bezoekers de kracht van de verbeelding ervaren. En ze kunnen in gesprek met clowns met en zonder neus op. Zij leggen graag uit wat die wereld van de verbeelding is, waar wij grootmeesters in zijn,” aldus Abbenhuis.

Enge clowns

Clowns roepen niet altijd een positief beeld op. Ze kunnen je bijvoorbeeld ook aan het schrikken maken. Dat merkt Abbenhuis ook: "Rondom Halloween willen er nog weleens rare opgeschminkte clowns zijn die bezig zijn om angst in te boezemen. Maar de Cliniclowns zijn eigenlijk het tegenovergestelde. Ze brengen vrijheid, vrolijkheid en verlichting. Kinderen weten ook dat wij de Cliniclowns zijn en niet de killerclowns."

Ster advertentie
Ster advertentie