Achtergrond

Luister en kijk: Het laatste afscheid van Eberhard van der Laan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Luister en kijk: Het laatste afscheid van Eberhard van der Laan

Het Concertgebouw in Amsterdam is de hele dag geopend voor mensen die afscheid willen nemen van burgemeester Van der Laan. Duizenden mensen komen er op af. In Mediaforum een gesprek over collectief rouwen, de rol van de media hierin, en beelden van de rouwauto door Amsterdam naar de Stopera.

AT5 mocht vanochtend om tien uur, voordat de deuren open gingen, opnames maken van de kist (zie hieronder). “Vlak na zijn overlijden had iedereen een mening of een verhaal over Van der Laan. Je merkt dat na een week wat diepere beschouwingen worden gemaakt en nu is de afronding van een rouwproces”, zegt AT5-hoofdredacteur Paul van Gessel. Het valt hem op dat mensen het nieuws over Van der Laan koppelen aan hun eigen situatie.

'We zijn niet geïnteresseerd'

In het uiten van verdriet gaat het niet alleen om het gemis rond Van der Laan, maar volgens Van Gessel ook over hoe wij in het algemeen omgaan met rouw in deze tijd. “Mensen beginnen gelijk over hun eigen man die net is overleden. Op de een of andere manier maakt Van der Laan dit los, landelijk. Je wordt als medium een peilstok van de emotie in de samenleving.”

Quote

De kerk, het café, veel van die plekken zijn er niet meer.

Catherine Keyl

"Bij het overlijden van André Hazes, de moord op Pim Fortuyn en de ramp met de MH17 was het niet anders", meent presentator en columnist Catherine Keyl. “Het klinkt misschien raar, maar ik denk eigenlijk dat het komt omdat onze samenleving warmte en liefde mist. Als mensen op de radio gaan vertellen over hun overleden echtgenoot, dan komt het waarschijnlijk omdat er niemand in hun omgeving is die naar hun luistert. Omdat wij in een maatschappij leven waarin we niet geïnteresseerd zijn in andermans leed. Of in ieder geval te weinig.”

De kist van Van der Laan is gemaakt van een boom uit het Vondelpark. Foto: ANP

Samen komen

Misschien missen we een instantie als de kerk, denkt Keyl, waar mensen samen komen om te bespreken wie er ziek is of overleden: “Het gaat mij niet om het geloof, maar om het fysiek samenzijn. Vroeger moesten mannen in dienst, waar ze samenkwamen. De kerk, het café, veel van die plekken zijn er niet meer. Waar vind je nou nog mensen bij wie je je verdriet kwijt kunt? Dan is dit dus een mooie aanleiding.”

Volgens Van Gessel hebben de media die rol grotendeels op zich genomen. “Ergens in de jaren 90 is dat geboren. Die aanhoudende stille tochten. Ik vind het een mooie beschouwing van Catherine. Het is toch misschien wel een reactie op iets dat is weggevallen. Over Van der Laan wordt ook steeds gezegd: hij was een verbindende factor. Dat woord binding staat toch centraal.”

Bekijk het Mediaforum hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie