Achtergrond

Zoek je rust? In deze vijf kloosters kan je het vinden

foto: Adveniatfoto: Adveniat
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoek je rust? In deze vijf kloosters kan je het vinden

In deze drukke tijden is het voor veel mensen steeds een aantrekkelijker idee om zich even terug te trekken, even weg uit alle hectiek en de waan van de dag. Waar kan dat nu beter dan in een klooster? In de glossy Klooster! die vrijdag 19 mei uitkomt, krijgt de lezer alvast een inkijkje in het kloosterleven. Hoofdredacteur Leo Feijen en filosoof en kloosterganger Bas Haring waren daarover te gast bij Langs de Lijn En Omstreken.

Klooster! Glossy

Voor wie meer wil en zelf ook eens in een klooster wil verblijven, geeft Leo Feijen zijn top 5.

1. Sint-Adelbertabdij – Benedictijnen – Egmond

https://www.abdijvanegmond.nl/

“Hier kom je voor de mooie combinatie tussen bidden en werken. Voor de schepping die er tastbaar is door het strand en de zee op loopafstand. En door de tuinen die je doen beseffen dat het leven een geschenk is. De nuchterheid en relativering helpen je hier te verstaan wie je ten diepste bent.”

2. Abdij Koningshoeven – Trappisten – Berkel-Enschot

http://www.koningshoeven.nl/

“In Berkel-Enschot ervaar je duidelijk de afstand tot de dagelijkse hectiek. De stilte is er voelbaar als om 4:15 uur de dag begint. De psalmen in de kleine kapel verwarmen je hart en als je achter het klooster gaat wandelen voel je de verbondenheid met de aarde.”

3. Abdij Koningsoord – Trappisten – Oosterbeek

http://www.koningsoord.org/

“Bij de trappistinnen in Oosterbeek kom je voor de absolute afzondering, voor de eindeloze stiltevoor het gevoel de wereld achter je te laten en voor de vrouwen die je naar een andere wereld toezingen. Het is bovendien de enige trappistinnenabdij van Nederland.”

4. La Verna – Franciscanen – Amsterdam

https://laverna.nl/

“Midden in Amsterdam, de overste heeft er zelfs een seizoenkaart van Ajax. Je gaat er heen voor de dienst van de broeders aan de naaste en voor de ontmoeting met moslims. Daarnaast bid je er aan de snelweg en kun je midden in Amsterdam geloven.”

5. Sint-Sixtusabdij – Trappisten – Westvleteren (België)

http://www.sintsixtus.be/

“De abt Manu die er woont is wijs en nederig en ze maken er het beste bier ter wereld. De menselijke maat is er voelbaar. Niemand gaat daar de eenzaamheid uit de weg, en juist dat helpt ons om te ontdekken wie we zijn.”

Ster advertentie
Ster advertentie