Achtergrond

Nederlandse ontsnapping uit Duinkerken mislukte

foto: Archieffotofoto: Archieffoto
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse ontsnapping uit Duinkerken mislukte

[EO] De kust van Urk is deze zomer omgetoverd tot een filmset voor Dunkirk, het verhaal van de wonderlijke ontsnapping van 300.000 Britse en Franse troepen in 1940. Wat bijna niemand weet is er dat ook Nederlandse militairen in Duinkerken zaten. Hun ontsnapping mislukte.

De Slag om Duinkerke speelt zich af in mei en juni 1940. Duitse troepen rukken in razend tempo op door Frankrijk, nadat ze eerder Nederland en Belgie overrompeld hebben. De Duitse legers omsingelen Duinkerken, de Engelse en Franse troepen die in dat gebied zijn kunnen geen kant meer op. Om een totale ramp te voorkomen wordt besloten hen naar Engeland over te brengen.

De verscheping gaat vanuit de haven en het strand van Duinkerken. Tot verrassing van de geallieerden blijft een grootscheepse aanval op de havenstad uit. Het geeft hen de gelegenheid het grootste deel van de troepen naar Engeland over te brengen.

Jammerlijk

Een week voor die evacuatie begint proberen 1450 Nederlandse militairen ook weg te komen uit Duinkerken. Het zijn restanten van de Peeldivisie die via Zeeland in Belgie terecht zijn gekomen. Zij hebben het bevel gekregen om via Duinkerken het gebied te verlaten.

Een van hen is korporaal Wubbe Horlings. Op verzoek van zijn zoon Andre tekent hij zijn belevenissen later op. Het is het verhaal van een jammerlijke mislukking: Terwijl een week later 300.000 soldaten weten te ontsnappen onder de ogen van de Duitsers, lukt het de 1450 Nederlandse soldaten niet.

Andre Horlings is vrijdagavond te gast bij NPO Radio 1 en vertelt hoe het komt dat de evacuatie van de Nederlandse militairen mislukte. Vrijdag 24 juni, NPO Radio 1, 21.00 uur

Ster advertentie
Ster advertentie