Achtergrond

'Nazorg kankerpatiënten moet stukken beter'

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nazorg kankerpatiënten moet stukken beter'

[KRO-NCRV] De nazorg moet vergoed gaan worden door zorgverzekeraars. Dat wil KWF kankerbestrijding. Kanker is namelijk niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel, mentaal en sociaal een zware ziekte. De Nieuwsgieren van De Ochtend maakten verschillende reportages over het onderwerp.

Lieke is 48, ze kreeg haar eerste hersentumor op haar zeventiende. Naast ervaringsdeskundige is ze gastvrouw in het Vicky Brownhuis in Den Bosch.

"Veel mensen die met kanker geconfronteerd worden hebben behoefte aan een luisterend oor, lotgenotencontact of therapeutische begeleiding bij de verwerking van wat hun is overkomen. Dat kan bij een inloophuis of nazorgcentrum", vertelt ze.

{quoteaudiofragment audio="266370" author="" caption="De nazorg voor kankerpatiënten moet beter" }

Psychische hulp

IPSO is de vereniging van inloophuizen. Directeur van het IPSO Sonja Robben: "Een ‘gewone behandeling tegen kanker’ kost gemiddeld rond de 100.000 euro en voor psychologische hulp is het bedrag vastgesteld op 1500 euro per patiënt."

En dat terwijl de behoefte aan nazorg groot is. KWF kankerbestrijding deed onderzoek naar de problemen van kankeroverlevers. Sigrid Attema van het KWF: "85% van de kankerpatiënten houdt ernstige klachten. Eén op de drie ex-patiënten heeft psychische hulp nodig. Soms is er wel nazorg beschikbaar, maar patiënten weten die niet altijd te vinden."

Het belang van goede nazorg

Het gebrek aan nazorg heeft verschillende oorzaken. Patiënten durven er soms niet om te vragen of de huisarts weet niet goed hoe hij moet doorverwijzen. Ook vallen sommige therapieën nu niet in het verzekeringspakket.

De Nieuwsgieren: de nazorg voor kankerpatiënten

Daarom komt er een KWF campagne om meer bekendheid te geven aan het belang van goede nazorg. Veel patiënten houden namelijk na de medische behandeling klachten, vooral van vermoeidheid, maar ook concentratieproblemen komen vaak voor.

De verwerking begint na de behandeling

Jacqueline Cooijmans van het Vicky Brownhuis in Den Bosch: "Het gebeurt nu te vaak dat artsen alleen gericht zijn op een medische behandeling. Voor het geestelijke aspect is te weinig aandacht."

Cisca Asmussen heeft borstkanker en gaat naar een lotgenotengroep in het inloophuis Parkhuys in Almere: "Tijdens de medische behandeling zit je in een emotionele achtbaan. Je huis zit vol met vrienden en familie. Maar de verwerking begint pas na de behandeling. En juist dan laten vrienden het afweten. Die denken dan ‘het is toch klaar’."

Bekijk hier de reportage

Ster advertentie
Ster advertentie