appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Transgenders komen met eigen voornaamwoorden

TNN
zaterdag 11 juni 2016 | KRO-NCRV | Bart Kool

Je hebt mannen en vrouwen. En als je daarover spreekt heb je het over hem of haar. Maar wat zeg je als je over een transgender spreekt? Bij het aanduiden van iemand die zich man noch vrouw voelt, volstaan hij of zij en hem of haar eigenlijk niet. Na een peiling onder de achterban kwam het Transgender Netwerk Nederland (TNN) met een alternatief voor de huidige binaire voornaamwoorden hij/zij, hem/haar, zijn/haar. Als het aan TNN ligt krijgen deze woorden gezelschap van respectievelijk hen, hen en hun.

De Zweedse taal kent sinds augustus 2014 al het geslachtsneutraal persoonlijk voornaamwoord 'hen'. Hen wordt daar gebruikt in een situatie waarin de spreker het geslacht van de persoon of personen waarover wordt gesproken niet weet. Het woord kan ook gebruikt worden voor of door mensen die zich niet prettig voelen bij de traditionele opdeling in man en vrouw.

Carolien van de Lagemaat, toenmalig voorzitter van het Transgender Netwerk Nederland sprak toen in De Taalstaat op NPO Radio 1 al de hoop uit dat Nederland snel zou volgen. “Wij proberen dat al sinds onze oprichting, maar het bleek bijvoorbeeld al niet mogelijk om sex-neutrale voornaamwoorden in onze statuten op te nemen omdat het geen officieel Nederlands is.” 

Zhij, zhaar en vij

Onder transgenders werden voorheen wel de woorden Zhij of Zhaar gebruikt. Taalkundige Marc van Oostendorp heeft bij het Transgender Netwerk Nederland eerder het woord Vij geïntroduceerd. “We hebben hij, zij en gij. Waarom dan niet vij voor een onzijdig iemand? Ook een woord met een zachte klank”, zo zette hij zijn pleidooi kracht bij.

TNN hoopt met deze verkiezing een eerste stap te hebben gezet in het compleet maken van de Nederlandse taal voor non-binaire transpersonen. Nu ligt volgens TNN de bal bij de media, het publiek, de politiek en het onderwijs. En natuurlijk bij de eigen achterban. "Alle begin is onwennig, maar nu ligt er de kans om een goed begin te maken, zowel voor de media als het onderwijs”, zegt Corine van Dun, de huidige voorzitter van TNN.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1