appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Frits Barend wil dat opa’s en oma’s gaan voorlezen

ANP
woensdag 22 januari 2020 | KRO-NCRV | Redactie De Taalstaat

Als zijn kleinkinderen met hun vingertjes over de tablet gaan, denkt Frits Barend terug aan het moment dat hij zijn kleinzoon voorlas. "Dat was heerlijk. Hij kroop helemaal tegen je aan." 

Als ambassadeur van de leescoalitie spant hij zich tijdens de Nationale Voorleesdagen - die woensdag beginnen - in, om opa’s en oma’s aan het voorlezen te krijgen.

Frits Barend leest zelf voor uit Annie M.G. Schmidt

Waar is het begonnen

Zelf werd Barend nooit voorgelezen, maar hij heeft zijn eigen kinderen wel altijd verhaaltjes verteld voor het slapen gaan. Zijn vrouw is literatuurhistoricus en beiden vinden het belangrijk dat er naast de filmpjes op de tablet, ook gelezen blijft worden. 

"Als de kinderen en kleinkinderen blijven slapen, dan wordt er verplicht voorgelezen. Vooral mijn middelste kleinzoon kon er geen genoeg van krijgen. Hij wilde wel tien verhalen." Hij is inmiddels dertien dus die tijd is wat hem betreft voorbij. 

Nachtmerries 

Op de rand van het bed leest Barend voor uit het verhaal dat zijn kleinkinderen zelf mogen uitkiezen. "Ik heb geleerd dat het altijd vrolijk moet eindigen, met een lach." Zijn kleindochter kon nog wel eens nachtmerries krijgen van een verhaal dat was voorgelezen. "Ze moeten niet gaan slapen met angst." 

De Nationale Voorleesdagen starten landelijk met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 22 januari 2020. 

Voorlezer Frits Barend


Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1