Achtergrond
HUMANVPRO

Er heerst een hardnekkige zwijgcultuur bij Defensie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er heerst een hardnekkige zwijgcultuur bij Defensie

Het zwijgen duurde vier jaar. En pas nadat journalisten het drama onthulden, meldde de regering dat er tientallen burgers zijn omgekomen bij een Nederlands bombardement in Hawija, Irak. De Tweede Kamer eiste deze week opheldering van Defensieminister Ank Bijleveld. Was het geklungel, een ongelukkige samenloop van omstandigheden of een weloverwogen leugen?

Wie in de geschiedenis duikt, stuit op een hardnekkige neiging van het ministerie om incidenten en misstanden onder het tapijt te vegen. Argos blikt terug op eerdere verzwegen affaires en spreekt huidige en voormalige Kamerleden en met een oud-minister over de zwijgcultuur op Defensie.

Belofte maakt schuld

Defensieminister Ank Bijleveld (CDA) trok in haar een brief van afgelopen maandag het boetekleed aan. ‘De Kamer is in 2015 onjuist geïnformeerd over de Nederlandse betrokkenheid bij gevallen waarbij er zeer waarschijnlijk sprake was van burgerslachtoffers.’ Defensie zal de Kamer in de toekomst sneller en transparanter informeren, zo beloofde de minister.

Die belofte klinkt bekend: de Tweede Kamer is niet voor de eerste keer op het verkeerde been gezet over Nederlandse betrokkenheid bij oorlogsgeweld.

In de uitzending van Argos hoor je een uitgebreide reportage waarin de moeizame verhouding tussen waarheid en oorlogsgeweld wordt belicht. Bert Bakker, voormalig voorzitter van de parlementaire enquête Srebrenica en Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid van de SP, reageren in de studio op de brief van minister Ank Bijleveld over de burgerdoden in Irak.

De hardnekkige zwijgcultuur bij Defensie

Lees meer over hardnekkige zwijgcultuur bij Defensie, op de pagina van Argos.

Ster advertentie
Ster advertentie