Achtergrond
KRO-NCRV

'Oorlog heeft een rooskleurige toekomst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Oorlog heeft een rooskleurige toekomst'

"Oorlog, zo vrees ik, heeft een rooskleurige toekomst." Met deze woorden besloot Frans Osinga, bijzonder hoogleraar War Studies in Leiden, zijn oratie gisteren. Daarbij stelt hij dat de Nederlandse krijgsmacht op dit moment ernstig tekortschiet.

Volgens Osinga, die zelf voormalig gevechtsvlieger bij de Koninklijke Luchtmacht was, kan Nederland op dit moment niet voldoen aan de Artikel 5-verplichting van het NAVO-verdrag. Dat wil zeggen dat als een van de bondgenoten wordt aangevallen, Nederland niet zonder internationale steun te hulp zou kunnen schieten.

2014 als kantelpunt

De relatief rustige internationale periode tussen 1990 en 2014 heeft er voor gezorgd dat veel ervaring op het gebied van grootschalige gevechten verloren is gegaan. Tot 2014, het jaar waarin Rusland de Krim annexeerde, dachten we dat Rusland een partner was, vertelt Osinga. De NAVO heeft zich tot dat moment minder op verdediging gericht.

"Als we kijken naar specifieke expertise, dan hebben we dat (nog) wel. Zoals wederopbouwactiviteiten of inlichtingenoperaties. Maar dat is wat anders dan wanneer je tegenover een actor als Rusland komt te staan."

Kennis en ervaring op peil

Vanaf 1990 leken we een vreedzame toekomst tegemoet te gaan, vertelt Osinga. In die context kon je het volgens de bijzonder hoogleraar ook verantwoorden dat sommige defensie-uitgaven zijn teruggeschroefd, maar zaak is nu de kennis en ervaring weer op peil te krijgen.

Grootschalige oefening

En dat moet bijvoorbeeld gebeuren door grootschalige internationale oefeningen. Als voorbeeld geeft Osinga een oefening in een gebied ter grote van Zwitserland, zodat een veldslag in de lucht veel realistischer kan worden nagebootst.

Een gevechtsvliegtuig tijdens Frisian Flag, een internationale vliegoefening met als doel piloten op samenwerking in lastige situaties te trainen.

Daarnaast is het volgens Osinga belangrijk om als luchtmacht, grondtroepen en maritiem zo veel mogelijk samen te oefenen. ”Daar halen we veel lessen uit. Bijvoorbeeld hoe we de verdediging op zouden zetten in de Baltische staten. Hoe krijgen we alle troepen snel en veilig ter plaatsen. Hebben we transportcapaciteit? Waar kun je de private sector inzetten."

Al deze kennis is verloren gegaan en dat is erg volgens Osinga: "De illusie van veiligheid heeft een mindset meegebracht dat oorlog niet meer van deze tijd is, maar andere maatschappijen denken daar anders over."

Frans Osinga, bijzonder hoogleraar War Studies, over het falen of slagen van vredesmissies

Ster advertentie
Ster advertentie