appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat
STER Advertentie

Jeroen Krabbé 'hartstikke onzeker' over schilderijen

ANP
zaterdag 14 september 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Hoewel acteur en kunstschilder Jeroen Krabbé al talloze doeken maakte, is hij zijn onzekerheid over zijn werk nog niet kwijt. "Mijn grootste onzekerheden in het leven spelen zich af in mijn atelier", zegt de kunstschilder in Spraakmakers. 

Jeroen Krabbé over zijn inspiratie, grote meesters en sterfelijkheid
De acteur en kunstschilder (74) durft zijn schilderijen nauwelijks aan anderen te laten zien in zijn atelier. Alleen zoon Jasper, eveneens kunstenaar, mag de doeken tussentijds bewonderen. "Hij kijkt heel goed en kan goed commentaar geven, maar daar ben ik als de dood voor", zegt Krabbé. "Hij is heel streng."

'Hartstikke onzeker'

Na commentaar van Jasper op de doeken volgt een vast ritueel. Krabbé sputtert eerst tegen, maar zodra Jasper vertrokken is, pakt Krabbé meteen een kwast om de schilderijen aan te passen. "Ik ben hartstikke onzeker. Uiteindelijk zijn er schilderijen waarvan ik voel dat ze goed en af zijn. Die zet ik dan weg." Maar, zegt Krabbé, "het is zo'n kwetsbaar iets. Jij en dat doek."

Volgens Krabbé is die onzekerheid "inherent aan het vak". Ook bij acteren komt onzekerheid om de hoek kijken. "Maar dan heb je een regisseur die zegt wat er wel en niet goed is. In mijn atelier is er niemand die dat zegt."

Leukste ooit

Na Van Gogh, Picasso en Gauguin duikt Krabbé voor zijn nieuwste serie in het leven van de Franse kunstenaar Chagall. Dat hij nu alweer een vierde serie mag maken, doet de kunstenaar en acteur goed. "Het programma is het leukste wat mij is overkomen. Het is het leukste wat ik ooit heb gedaan." 

Jeroen Krabbé over zijn inspiratie, grote meesters en sterfelijkheid

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1