appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
STER Advertentie

SP-Kamerlid sluit parlementaire enquête over proces Geert Wilders niet uit

ANP
dinsdag 10 september 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De SP sluit een parlementaire enquête om opheldering te krijgen over eventuele bemoeienis in het Wilders-proces niet uit. Dat zegt Tweede Kamerlid Michiel van Nispen in Spraakmakers.

De twijfels over een onpartijdige rechtsgang in het Wilders-proces worden steeds groter. Uit e-mails in handen van RTL Nieuws zou blijken dat ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie achter de schermen invloed wilden uitoefenen op het proces tegen Wilders.

Grapperhaus 

Van Nispen stelt vast dat een enquête het zwaarste middel is, maar volgens hem heeft minister Grapperhaus er tot nu toe geen blijk van gegeven de onderste steen boven te willen krijgen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil net als Van Nispen verantwoording van minister Grapperhaus (Justitie, CDA) over zijn rol in het proces. "We willen de minister in een debat tot antwoord dwingen. Ook een parlementaire ondervragen, wat minder lang duurt, is een optie." 

Proces stilleggen 

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans pleit er voor om het proces stil te leggen. "Het is nu zo een rommelpot geworden dat iedereen hier schade van ondervindt. Niet alleen het vertrouwen in de rechtsstaat." Volgens Voermans schaadt die proces ook Wilders zelf. "Ik heb niets vóór of tegen de heer Wilders. Hij weet zich kranig te weren, maar het schaadt hem natuurlijk. Dus stoppen en op een nette manier de onderste steen boven krijgen." 

Volgens Voermans kan minister Grapperhaus een aanwijzing aan het OM geven om het proces te stoppen. "Dat is technisch ingewikkeld, maar dan zou het OM het requisitoir moeten veranderen en vrijspraak eisen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1