Buitenland
VPRO

Geert Wilders flirt met seculiere Turken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geert Wilders flirt met seculiere Turken

Sinds de kortstondige arrestatie van een bekende advocaat zijn veel seculiere Turken bezorgd over secularisme in hun land. Zij krijgen nu steun uit onverwachte hoek: "Niemand minder dan Geert Wilders neemt het op voor deze groep", vertelt VPRO-journalist Cevahir Varan in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Turkije

Kritiek op politieke islam

Feyza Altun is een van de meest beroemde advocaten in Turkije. "Een uitgesproken persoon die veel van zich laat horen, met name op sociale media." Daar had ze kritiek op de sharia, met name op regimes als de Taliban en de gevaren van politieke islam.

In deze tweet wijst Feyza Altun de deur naar Saoedi-Arabië, voor iedereen die in een sharia wil wonen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar dat is haar niet in dank afgenomen. "Uit islamitische kringen heeft ze veel kritiek ontvangen", legt Varan uit. "Bovendien is ze vastgehouden wegens aanzetten tot haat. Inmiddels is ze weer vrij. Maar haar kortstondige arrestatie heeft flink wat stof doen opwaaien in het land."

Nu krijgt Altun steun uit onverwachte hoek, vervolgt de journalist: "Niemand minder dan Geert Wilders neemt het op voor."

Wilders noemt Altun een held op X:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wilders populair onder seculiere Turken

Voor zijn post op X ontvant Wilders veel lof van seculiere Turken. "Wilders bericht al enige tijd over de gevaren van politieke islam, en het belang van secularisme voor Turkije. Daarmee raakt Wilders een gevoelig snaar bij seculiere Turken, die ook bang zijn voor de invloed van politieke islam in hun land. En vrezen dat Turkije ooit zal veranderen in een islamitische staat."

Wilders en een deel seculiere Turken vinden elkaar ook in hun afkeer van migranten, legt Varan uit. "In Turkije groeit de groep die tegen de aanwezigheid van bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen zijn. Zij veronderstellen dat hun aanwezigheid de Turkse samenleving destabiliseert. Van Wilders weten we al langer dat zijn partij felle tegenstander is van meer migratie."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie