appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vakbondsleden sterk verdeeld over het pensioenakkoord

ANP
dinsdag 11 juni 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag

De vakbonden sloten pensioenafspraken met het kabinet, maar de vakbondsleden moeten hier nog akkoord mee gaan. EenVandaag peilde wat het draagvlak is onder de leden van de vakbonden FNV, CNV en VCP. "44 procent van de leden die zeker gaan stemmen, is voor, 40 procent is tegen en 16 procent weet het nog niet", zegt Gijs Rademaker in Radio EenVandaag. 

Opiniepeiler Gijs Rademaker en econoom Martin Visser over de peiling onder vakbondsleden en het pens

Een groep van 16 procent weet het nu nog niet lijkt daarmee over het lot van het akkoord te beslissen. Dat blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag onder ruim 5.700 vakbondsleden uit het Opiniepanel.

Het verschil tussen voor of tegen zit bij leden in een gevoel van realisme versus onverzettelijkheid. Een voorstander: "Ik vind het nog wat karig, maar ik ben blij dat er een akkoord ligt. Meer zit er gewoon niet in." Een ander betreurt de stijging van de AOW-leeftijd, maar vreest dat dit het hoogst haalbare is: "Als we nu tegenstemmen omdat je vindt dat de pensioenleeftijd per se op 66 jaar moet blijven, sta je sowieso met lege handen."

De AOW-leeftijd is het grootste pijnpunt bij tegenstanders van dit akkoord. Een tegenstander: "Ik ben vóór harde acties, heel harde acties, net zolang tot er een AOW leeftijd van 65, uiterlijk 66 jaar is." De groep die er nog niet uit is, ontbreekt het nog aan uitgebreide informatie. Zij zeggen vooral hoofdlijnen te hebben gehoord, maar willen zich eerst verdiepen op bijvoorbeeld één van de ledenbijeenkomsten.

Wat doet het FNV met het pensioenakkoord? Panel doet vooronderzoek

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1