Achtergrond
KRO-NCRV

MKB-Nederland wil niet terug naar de prikklok

foto: Chuttersnapfoto: Chuttersnap
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB-Nederland wil niet terug naar de prikklok

Het is geen goed idee om de prikklok weer in te voeren op de werkvloer. Dat zegt Mario van Mierlo van MKB-Nederland. "We hebben voldoende vastgelegd in de wet omtrent veilig en gezond werken."

Het Hof van Justitie besliste dinsdag dat alle bedrijven in de EU voortaan verplicht de uren van hun werknemers bij moeten houden. Dat zou betekenen dat alle bedrijven een systeem moeten aanschaffen om dit te registreren, zoals de prikklok.

Vertrouwen

Volgens MKB-secretaris Van Mierlo is er veel veranderd sinds de tijd van de prikklok. Daardoor zou een registratiesysteem in veel sectoren niet werken. "Steeds meer werk is niet plaats- of tijdgebonden," zegt hij. Mensen die thuis of elders buiten het kantoor werken, houden ook zelf hun uren bij. "Dat moet gewoon gebeuren op vertrouwen, dan functioneert een arbeidsverhouding ook het best."

De bedoeling van de wetgeving, namelijk overwerk voorkomen, daar kan Van Mierlo zich wel in vinden. "Als je een keer een kwartiertje langer werkt, moet je een andere dag ook een kwartiertje eerder weg kunnen." Wel vindt Van Mierlo het ook een overdrijving dat iedereen zich in Nederland 'te barsten' werkt.

'Prikklok niet beknellend'

Jaap van Dalen werkt bij Tata Steel en maakt al zijn hele carrière bij Tata gebruik van de prikklok. Hij is positief over het systeem. "Voor zowel werkgever als werknemer is het helder wanneer er sprake is van overuren. Die krijg je dan gewoon uitbetaald." Wel moet hij zijn overuren verantwoorden. "Dat heb ik nooit als beknellend ervaren," zegt hij. Volgens Van Dalen werkt het ook beschermend voor de werknemer zelf: je kunt zien of je wel voldoende rust neemt.

Stand.nl: De prikklok moet terug op de werkvloer

Ster advertentie
Ster advertentie