appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen
STER Advertentie

Acteur in de oorlog: Frans Weisz portretteert zijn vader Géza

archief: Frans Weisz
zondag 5 mei 2019 | VPRO | Radio Doc Twitter

In Het Schimmenspel gaat filmregisseur Frans Weisz (1938) op zoek naar zijn vader Géza L. Weisz (1904 - 1944), die acteur was en in 1933 voor de nazi's uit Duitsland vluchtte.

 

Met Tom Rooduijn onderzoekt Weisz de levensloop van Géza, die in Berlijn komische rollen in Duitse films en toneelstukken speelde maar samen met andere Joodse artiesten naar Nederland vluchtte toen Hitler aan de macht kwam. Daar leidde hij een zorgelijk bestaan als fotograaf en cabaretier.

Géza L. Weisz in Die elf Teufel (1927) van Zoltan Korda

In Amsterdam richtte hij naast zijn acteur-zijn het Internationale Pers Collectief (IPC) op, een persbureau voor auteursrecht. Ook was Géza leverancier van zogenaamde feuilletons. Toen het Joden verboden werd te werken, moest ook Géza zijn werkzaamheden staken. 

Logeren

Frans Weisz ontdekt, in een dagboek van Géza, details over zijn logeerpartij in 1943, op het onderduikadres van zijn ouders in Amsterdam - waar ze een jaar later werden verraden. Frans en zijn moeder Selma overleefden de oorlog, Géza stierf in 1944 in Auschwitz.

Géza en Selma met hun zoon Frans

Radio Doc

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere zondagavond om 21.00 uur een kort en een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Volg Radio Doc op Facebook en Twitter.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1