Achtergrond
EO

Van der Staaij: Handtekening Nashville was geen bewuste actie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Staaij: Handtekening Nashville was geen bewuste actie

De handtekening van SGP-leider Kees van der Staaij onder 'de verklaring van Nashville' was geen bewuste actie, zo liet hij weten in Dit is de Dag op NPO Radio 1. De verklaring van diverse orthodox protestante predikanten tegen homoseksualiteit en transgenderisme zorgde dit weekend en vandaag voor veel ophef.

"Ik kon me in de strekking van de verklaring vinden", zegt Van der Staaij in een eerste uitgebreide reactie op de ophef. "Toen die vraag kwam: 'Is het een idee om de oorspronkelijke Amerikaanse verklaring (uit 2017, red) ook in het Nederlands te vertalen, heb ik daar positief op gereageerd. De vraag was of we meer eenheid tussen christenen konden krijgen op dit thema. In Amerika was brede consensus. Ik vond het interessant om te kijken, hoe zou dat in Nederland uitpakken." De initiële positieve reactie van Van der Staaij op een e-mail, is door de initiatiefnemers van een theologische werkgroep geïnterpreteerd als handtekening.

Kees van der Staaij lijkt vooral een kenner van de oorspronkelijk tekst: "In het verleden heb ik de Engelse tekst gezien, en kon ik me in de strekking vinden. Het was niet mijn intentie om dat te ondertekenen en aan heel Nederland bekend te maken dat ik hier achter sta. Ik zag het eerlijk gezegd vooral als een middel om ook voorgangers met elkaar in contact te brengen en niet om er vanuit de politiek aan gekoppeld te worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het officiële ondertekenen van de Verklaring van Nashville moet nog formeel in het openbaar gebeuren. Maar na publicatie in het Reformatorisch Dagblad stak er een storm van kritiek op. Van der Staaij over zijn onbedoelde handtekening: "Toen zei ik ook: ik ga er ook niet ingewikkeld over doen nu er deining is. Maar ik vond het in de eerste plaats iets voor theologen."

Naschrift

Van der Staaij vult aan: "Toen ik het van het weekend weer las in het Reformatorisch Dagblad was ik wel erg blij met het Nederlandse naschrift die meer de zorgvuldige omgang met mensen verwoord. De oorspronkelijke tekst is toch wat massiever. Die aanvulling is voor mij wel essentieel. Kerken zijn ook tekortgeschoten."

Van der Staaij hoopt op een goede discussie over de thema's. Maar in de Verklaring van Nashville staat ook onder andere: 'Wij ontkennen dat de goedkeuring van homoseksuele onreinheid of transgenderisme een moreel neutrale zaak is waar getrouwe christenen van mogen verschillen.' Waar moet je dan nog over praten? Zeg je dan niet, de mensen die er anders over denken, die deugen niet? Van Der Staaij: "Zo lees ik dat niet. Ik lees de verklaring welwillend. Ik vind het belangrijk om over belangrijke zaken als homohuwelijk en transgenderideologie te praten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aangifte

Inmiddels is er door diverse partijen aangifte gedaan tegen Kees van der Staaij en doet het Openbaar Ministerie onderzoek naar de Verklaring van Nashville. "Jammer dat het op die manier een vervolg krijgt," zo reageert Van Der Staaij. "Ik snap de boosheid, maar waarom worden klassiek christelijke noties als iets crimineels gezien? Het is iets van de laatste decennia dat we het hebben over een homohuwelijk en een transgender-ideologie."

Volgens de vele criticasters ook uit christelijke hoek is het een stap terug voor de positie van homo's en transgenders in de kerk. "Het is niet mijn bedoeling om een stap achteruit te zetten," zegt Van der Staaij. "Dat iemand geen homoseksuele gerichtheid mag hebben, daar sta ik niet achter. Wellicht is het in de Amerikaanse context wat minder uitgesproken. In het naschrift is daar ook een volwaardige plaats voor."

In Dit is de Dag ging Kees van der Staaij in gesprek met christelijke criticasters Herman van Wijngaarden, Jolanda Molenaar, John Lapre en commentator Frank Bosman. Luister het hele gesprek hier terug

Kees van der Staaij, Herman van Wijngaarden, Jolanda Molenaar, John Lapre en Frank Bosman over de Na

Ster advertentie
Ster advertentie