appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Verdwenen koffertje urinestalen Yvonne van Gennip: 'We beschuldigen haar niet van dopinggebruik'

ANP
dinsdag 4 december 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Voormalig schaatster Yvonne van Gennip vindt dat ze onterecht in verband wordt gebracht met dopinggebruik nadat Andere Tijden Sport en de Volkskrant een verhaal publiceerden over een verdwenen kistje met urinestalen. Maar het verhaal draait helemaal niet om eventueel dopinggebruik, zegt verslaggever Kees Jongkind van Andere Tijden Sport. "Ons programma ging over het verdwenen kistje. We hebben haar niet beschuldigd van dopinggebruik."

Verslaggever Kees Jongkind over de veelbesproken uitzending over het verdwenen kistje

Afgelopen vrijdag pakten de Volkskrant en Andere Tijden Sport uit met een groot verhaal over een verdwenen koffertje in 1985 met urinemonsters van Yvonne van Gennip en Ria Visser. Daarop schoof een aangeslagen Van Gennip aan bij Pauw, omdat ze zich naar eigen zeggen niet goed kan verdedigen.

"Ik heb altijd zuiver gesport. Ik was juist zo trots dat ik de Oost-Duitsers hebben kunnen verslaan op een schone manier en dan krijg je nu dit", zegt de drievoudig olympisch schaatskampioene in Pauw. "Ik weet zelf dat het niet gebeurd is en daarom vind ik het zo frustrerend."

Aan het woord

Verslaggever Kees Jongkind van Andere Tijden Sport vindt het goed dat ze haar verhaal deed bij Pauw, maar plaatst wel een kanttekening. Volgens Jongkind kon de voormalig schaatster zich wel degelijk verdedigen. "Wij hebben haar uitgebreid aan het woord gelaten in het programma. Bij Pauw werd het gebracht alsof ze de aflevering vrijdag voor het eerst op televisie heeft gezien." En dat klopt niet, volgens Jongkind. 

Een eventuele uitnodiging voor Pauw had Jongkind daarom ook niet afgeslagen. "Wij zaten daar niet en konden dus niet vertellen wat wij achter de schermen allemaal hebben onderzocht." Zo geeft Van Gennip aan dat de journalisten steken hebben laten vallen door de rol van Oost-Duitsland niet te onderzoeken.

Stasi-agent

Iets dat helemaal niet waar is, aldus Jongkind. "Het eerste wat je denkt als er een koffertje wordt gestolen waar ook Oost-Duitse urine in zit, is dat die Oost-Duitsers een of andere Stasi-agent naar het Radboud hebben gestuurd." Maar volgens de verslaggever bleek dat niet het geval. De Schaatsbond kwam na eigen onderzoek tot de conclusie dat het niet de Oost-Duitsers waren. "Daar zijn we op doorgegaan", zegt Jongkind. 

Winterkoningin

Dat Jongkind de carrière van Van Gennip door het slijk wil halen, is onzin, meent hij. Andere media legden de focus op doping. "Het heeft een enorme lading, omdat Van Gennip drie keer goud heeft gewonnen en onze winterkoningin is. Dat snap ik ook wel, maar dat is niet waar het programma over ging", zegt Jongkind. "Er is iets gestolen en dat is in de doofpot gestopt. Wat is daar gebeurd?" 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1