Achtergrond
BNNVARA

Olaf Koens: 'Er zijn ook positieve ontwikkelingen in het Midden-Oosten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olaf Koens: 'Er zijn ook positieve ontwikkelingen in het Midden-Oosten'

Oorlog, dictaturen, geweld. RTL-correspondent Olaf Koens brengt vooral veel kommer en kwel uit het Midden-Oosten. Maar er is natuurlijk meer. Olaf wil namelijk een lans breken voor meer aandacht voor positief nieuws uit de regio. En dat doet hij in De Nieuws BV.

'Zelfs in het Midden-Oosten gaan sommige dingen best goed'

"Ik heb natuurlijk de hele tijd te maken met oorlogen, dictaturen, met critici die in stukjes worden gehakt: met de meest gruwelijke verhalen", opent Olaf het gesprek. Niet zo gek dus dat hij vaak hoort hoe slecht het wel niet gaat met de wereld. Olaf: "En ik bedacht mij toen: eigenlijk valt het wel mee. Zelfs in het Midden-Oosten gaan sommige dingen best wel goed."

Quote

Natuurlijk gaat het in deze tijd ontzettend slecht, dictators komen met veel weg. Maar er zijn ook hele positieve ontwikkelingen

Olaf Koens

Olaf beaamt dat het in zijn regio niet makkelijk is om positieve ontwikkelingen tegen te komen. Maar, ze zijn er wel. "Natuurlijk gaat het in deze tijd ontzettend slecht, dictators komen met veel weg. Maar er zijn ook hele positieve ontwikkelingen."

Vrouwenrechten anno 2018

Het belangrijkste onderwerp in het Midden-Oosten anno 2018 is vrouwenrechten. Olaf: "En dan hebben we het niet over vrouwen in Saoudi Arabië die auto mogen rijden want dat was natuurlijk een beetje voor de vorm. Er zijn echt juridisch dingen aan het veranderen."

Er is namelijk een wet die afstamt uit de Franse koloniale tijd, die het eind nabij is. Olaf: "Verkrachting is strafbaar in het Midden-Oosten. Maar om die straf te ontlopen kun je als dader trouwen met je slachtoffer. Dan is de straf niet meer geldig. Die wet wordt nu afgeschaft in verschillende landen."

Quote

Er zijn echt juridisch dingen aan het veranderen.

Olaf Koens

Olaf: "Nu kun je denken 'dat is toch een kleine juridische wijziging', maar het heeft heel veel effect. Ik heb zelf slachtoffers in Libanon opgezocht en die vertellen dat het helpt, de afschaffing."

Psychologen helpen ook de mannen

Olaf kwam met een vrouw in contact die met haar verkrachter moest trouwen. Olaf: "Een keer in de twee weken gaat ze stiekem twee uur naar een 'vriendin' toe. En daar praat ze dan met psychologen van een organisatie. En deze organisatie praat niet alleen met vrouwen, ze hebben ook een mannelijke tak."

Quote

De impact die het heeft op de samenleving is gigantisch.

Olaf Koens

Bij deze mannelijke tak gaan de daders, verkrachters, met andere mannelijke psychologen in gesprek. Dat gebeurt compleet undercover, de daders weten niet dat ze te maken hebben met psychologen van de organisatie. Olaf: "Dat duurt heel lang, ze bouwen een vriendschap op. En proberen dan langzaam maar zeker zo'n man te overtuigen dat ze hun vrouw niet moeten slaan. De impact die het heeft op de samenleving is gigantisch."

Verandering komt langzaam

Verandering komt langzaam beaamt Olaf. Maar het gebeurt wel. "Dat je als vrouw altijd afhankelijk bent van een man, dat systeem is in verschillende landen aan het veranderen", vertelt Olaf: "En je kan er heel cynisch over doen en laconiek, maar het verandert wel."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie