Achtergrond
EONOS

Tijmen Sissing wordt in Azië herkend op straat omdat ie afval opruimt

foto: Tijmen Sissingfoto: Tijmen Sissing
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijmen Sissing wordt in Azië herkend op straat omdat ie afval opruimt

Toen hij in 2017 begon met het opruimen van plastic afval in Cambodja had hij nooit kunnen denken dat hij er beroemd mee zou worden. Tijmen Sissing heeft zichzelf van backpacker getransformeerd tot trashpacker en ruimt nu het plastic afval in andere landen op. Hij begon in zijn eentje, maar heeft er in korte tijd een enorme schare aan fans bijgekregen die hem hierbij helpen. In Langs de Lijn en Omstreken vertelt hij over zijn bijzondere status als afvalheld.

"Iemand filmde mij terwijl ik afval aan het opruimen was, heeft dat op Facebook gezet, en dat ging viraal. Het werd op één dag 250.000 bekeken!", vertelt Tijmen. Zo werd hij in Maleisië luid onthaald door allemaal gillende meisjes toen hij een restaurant inliep. "Ik keek vervolgens op mijn telefoon, en zag dat ik 300 vriendschapsverzoeken voor Facebook had van allemaal Maleisiërs."

100.000 vuilniszakken

Voor Tijmen was het heel normaal om vuilnis te rapen tijdens zijn vakantie. "Ik wil geven tijdens mijn reis en niet alleen maar tempels bezoeken en bier drinken." En dat valt volgens hem op bij de lokale inwoners. "Een toerist hoort eigenlijk aan strand te liggen en te chillen, maar ineens zien ze iemand dan afval opruimen. Mensen waren verbaasd en gingen daarover spreken."

Binnenkort vertrekt hij voor een jaar naar Zuid-Oost Azie om daar als trashpacker aan de slag te gaan. "Het doel is om clean-ups te organiseren, en samen met anderen 100.000 vuilniszakken op te halen." Tijmen is van mening dat het werkt om er een spelletje van te maken. "We zijn eigenlijk allemaal een stel kinderen met elkaar en als je dat gevoel kan raken, willen mensen vaak meedoen. Wij willen vuilnis graag leuk maken!"

'Afvalheld' Tijmen Sissing: van backpacker tot trashpacker

Ster advertentie
Ster advertentie