Achtergrond
KRO-NCRV

‘Je kan de 20e eeuw niet goed begrijpen als je niks over de Eerste Wereldoorlog weet’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Je kan de 20e eeuw niet goed begrijpen als je niks over de Eerste Wereldoorlog weet’

Zondag is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. In Nederland besteden we logischerwijs minder aandacht aan ‘De Grote Oorlog’ dan in landen om ons heen. Daar stierven namelijk tientallen miljoenen mensen, terwijl ons land neutraal was. Toch heeft de Eerste Wereldoorlog veel gevolgen gehad waar Nederland nu ook mee te maken heeft, zo werd aangestipt in Stand.nl op Radio 1.

Video niet beschikbaar

Volgens Wim Klinkert, hoogleraar militaire geschiedenis aan Nederlandse Defensie Academie, is het begrijpelijk vanuit Nederlands perspectief dat er meer aandacht is voor de Tweede Wereldoorlog dan de Eerste Wereldoorlog. Maar Klinkert denkt ook dat de 20e eeuw niet goed begrepen kan worden zonder achtergrondinformatie over de oorlog die van 1914 tot 1918 woedde.

De Eerste Wereldoorlog heeft namelijk vele gevolgen voor de wereld gehad, zegt hij. "De hele situatie in het Midden-Oosten is hieruit afkomstig. Het Ottomaanse Rijk is toen uit elkaar gevallen en daar zijn landen zoals Irak en Syrië uit voortgekomen. Ook het Israëlisch-Palestijns conflict heeft zijn basis in die oorlog." Daarnaast was er volgens Klinkert ook de Russische revolutie die werd aangewakkerd in 1917. "En die revolutie ligt weer voor een gedeelte aan de basis van de Koude Oorlog."

Lessen trekken

Theatermaker Diederik van Vleuten is vooral geïnteresseerd in het persoonlijke aspect van de oorlog. Hij heeft een theatervoorstelling gemaakt, 'Buiten Schot', over de Eerste Wereldoorlog. "Wat die jongens van soms 19 of 20 jaar allemaal moesten meemaken. Dat zijn dingen die mij interesseren, psychologisch gezien."

Volgens van Vleuten zijn de verhalen uit de Eerste Wereldoorlog van alle tijden en kunnen ze daarom dienen voor belangrijke lessen op dit moment. "De trauma’s en belevenissen zijn ook na honderd jaar nog steeds geldig. Je hoopt alleen maar dat je kinderen dat niet gaan meemaken."

Ster advertentie
Ster advertentie