Achtergrond
KRO-NCRV

'Buma zet duurzaamheid-aanjagers weg als Tesla-rijders die prosecco drinken'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Buma zet duurzaamheid-aanjagers weg als Tesla-rijders die prosecco drinken'

UNETO-VNI voorzitter Doekle Terpstra is verbaasd over uitspraken van Sybrand Buma. "De CDA-leider weerhoudt mensen ervan om een duurzaamheidsslag te maken", aldus Terpstra in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma gaf eerder in het weekblad Elsevier aan dat duurzaamheid een thema is dat tot een tweedeling kan leiden in onze maatschappij. "Als je niet bereid bent om alles voor duurzaamheid aan de kant te zetten, doe je al niet meer mee. Veel mensen hebben die luxe niet."

Niet wegzetten

Terpstra is de voorzitter van de UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Terpstra zegt dat Buma aanjagers van de energietransitie wegzet als "Tesla-rijders die prosecco drinken". Volgens de oud-CNV voorzitter moeten partijen die doelstellingen willen realiseren op het gebied van duurzaamheid en techniek worden gesteund en niet worden weggezet.

Terpstra geeft aan dat er naar nieuwe regelgeving moet worden gekeken. "Er wordt bijvoorbeeld nagedacht over gebouwgebonden financiering." Dit houdt in dat verduurzaming van een huis wordt voorgefinancierd en vastzit aan de woning. Bij verkoop heeft de nieuwe eigenaar een betalingsverplichting, net zoals de vorige bewoner, zodat een woningbezitter geen restschuld heeft omdat er in duurzaamheid is geïnvesteerd. Volgens Terpstra moet de politiek hier snel een afweging in maken.

8 miljoen huizen

Omdat voor 2050 8 miljoen huizen moeten worden verduurzaamd, is Terpstra duidelijk: "Zoals het Planbureau voor de Leefomgeving al eerder aangaf, er moet tempo gemaakt worden om deze doelen te kunnen realiseren." Terpstra vervolgt: "Onze leden zijn van oordeel dat er al heel veel kan, maar er te weinig gebeurt. We weten niet waar het kabinet naartoe wil. We wachten hier met smart op.”

Volgens Terpstra is het ook belangrijk dat Nederlanders een omslag maken in hun 'mindset' bij het het verduurzamen van hun huis. "Ik realiseer me dat iemand met een minimum inkomen een ander perspectief heeft dan iemand zoals ik. Maar als mensen 10.000 euro in een keuken stoppen, denken we niet aan een terugverdientijd, terwijl je zonnepanelen in 7 jaar terugverdient.”

Ster advertentie
Ster advertentie