Achtergrond
KRO-NCRV

'Beangstigend, hoe er in het wilde weg geschoten wordt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Beangstigend, hoe er in het wilde weg geschoten wordt'

Groeit het aantal intimidaties en aanslagen? Deze week was het drie keer raak in Amsterdam-Slotervaart. Maar ook in Oss werd een aanslag gepleegd. En in Nijmegen moet een gezin onderduiken vanwege ernstige bedreigingen van zware criminelen. In de straat van het gezin ontplofte eerder een auto en waren er meerdere schietincidenten.

Burgemeester van Gilze en Rijen Jan Boelhouwer vindt het beangstigend: "Het is nietsontziend zoals er nu in het wilde weg wordt geschoten. Het risico is dat er ook onschuldige slachtoffers vallen."

De burgemeester wordt door de aanpak van criminelen zelf regelmatig bedreigd. "Het gezag wordt minder gerespecteerd, alles wat in de weg staat, wordt overhoop geschoten", aldus Boelhouwer. "Er is wel geld vrij gemaakt in het regeerakkoord voor de aanpak van criminaliteit. Maar dat is veel te weinig. De aanpak van zware criminaliteit heeft niet voldoende prioriteit."

Wereldkampioen XTC

In Stand.nl was de stelling vandaag: De aanpak van zware criminaliteit faalt. Jan Tromp, auteur van het boek De Achterkant van Nederland is het niet met de stelling eens. "Wat in 30 jaar is ontstaan, kun je niet in een dag oplossen. In de jaren 80 en 90 zijn Nederlandse criminelen massaal xtc en speed gaan produceren. Daarin zijn we wereldkampioen."

Die criminelen hebben zich volgens de Volkskrant-journalist genesteld in de volkswijken. "Het is meer een sociaal dan een crimineel probleem", aldus Tromp. "Criminelen hebben de positie ingenomen van het gezag. Bovendien zijn advocaten en notarissen gevoelig voor corruptie. Er is een schaduweconomie ontstaan. En dat heeft ook te maken met de Nederlandse handelsgeest. Handel is handel."

Aanslagen op een rij

Amsterdam

De politie heeft vannacht de Voetboogstraat en omliggende straten in het centrum enkele uren afgezet na de vondst van een verdacht voorwerp. In de wijk Slotervaart hebben de afgelopen dagen verschillende beschietingen plaatsgevonden. Ook werden handgranaten gevonden en ging één explosief af in de Johan Huizingalaan. Gistermiddag en -avond bracht burgemeester Femke Halsema een bezoek aan de straat.

Oss

De bewoners van de Berghemseweg in Oss zijn in de nacht van dinsdag op woensdag opgeschrikt door een enorme knal bij Café Zaal 't Berghje. De eigenaar van het café liet aan een verslaggever van Omroep Brabant weten erg geschrokken te zijn. Hij heeft geen idee wie er achter de explosie zit.

Almere

Vanwege een reeks geweldplegingen in zijn stad heeft burgemeester van Almere Franc Weerwind zijn vakantie afgebroken. In Almere vonden de afgelopen dagen drie steekpartijen, een schietpartij en een gewelddadige overval plaats. De burgemeester is vandaag te gast bij Sven Kockelmann in het Radio 1-programma 1 op 1.

Nijmegen

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft woensdag een woning aan de Hegdambroek gesloten, omdat de veiligheid van een gezin en de buurt niet meer kan worden gegarandeerd. Hiertoe is besloten vanwege ernstige dreiging door criminelen. De vader van het gezin is Danny M. (39), die er door het openbaar ministerie van wordt beticht de 'telefoonleverancier van de onderwereld' te zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie