Achtergrond
KRO-NCRV

3 aanpassingen om Nederland hittebestendig te maken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 3 aanpassingen om Nederland hittebestendig te maken

Er vallen meer doden door de warmte, de infrastructuur wordt aangetast, de natuur wordt beïnvloed. Om hitte in de toekomst aan te kunnen, is het écht nodig om Nederland anders in te richten. Zeker nu deskundigen zeggen: wen er maar aan, dit gaat in de toekomst normaal worden. Vandaag is de stelling van Stand.nl: Nederland moet op de schop om hittebestendig te worden. Maar hoe?

1: Meer groen maakt de stad aangenamer

"Plant meer bomen", zegt Jeroen Kluck. Hij doet onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar hoe we Nederland hittebestendig gaan maken. Hele gemeenten hebben groenbeheer weggezet als kostenpost, maar dat is onterecht. Het effect van schaduw voor de temperatuur van de stad is groot. De stad is een paar graden warmer dan op het land. Dat merk je vooral in de nacht, dan is de stad opgewarmd maar raakt zijn warmte niet kwijt. Steden moeten vanaf 2020 het bouwen en uitbreiden hittebestendig ontwerpen. Water in de stad heeft overigens weinig effect op de warmte.

2: Minder steen in de stad

Volgens Marjolein Pijpers-van Esch, micro-klimaatonderzoeker aan de TU Delft, neemt steen warmte op en straalt dat ’s nachts weer uit. We moeten op zoek naar manieren om dat tegen te gaan. Bepaalde steensoorten nemen minder warmte op. En het beschilderen met lichte kleuren kan ook helpen, omdat de warmte dan weer teruggekaatst wordt. Maar in de buurt van terrasjes is dat weer niet handig. Dan wordt het direct naar de mensen gestraald waardoor die het nog warmer krijgen.

3: Natuurnetwerk versneld aanleggen

Arnold van Vliet, bioloog aan de Universiteit van Wageningen, zegt dat ons land van heel Europa het slechtste omgaat met het in stand houden van de biodiversiteit. Dieren zoeken nu naar andere plekken om water te vinden dus zowel de beplanting in tuinen kan worden aangepast door planten die beter tegen warmte kunnen. Maar ook op grotere schaal: we bouwen al jaren aan een netwerk van natuurgebieden door middel van natuurbruggen bijvoorbeeld. Dat moet versneld worden om populaties de mogelijkheid te geven te migreren over grotere afstanden.

Ster advertentie
Ster advertentie