Achtergrond
EONOS

'Vinden familie in Surinaams Slavenregister versterkt je identiteit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vinden familie in Surinaams Slavenregister versterkt je identiteit'

43 dikke boeken met in totaal bijna 30.000 pagina's aan informatie. De Surinaamse slavenregisters zijn sinds deze week online in te zien. Voor Nederlanders met Surinaamse wortels een uitkomst, nu zij meer te weten kunnen komen over hun familiegeschiedenis en hoe die familie leefde. Een gesprek hierover in Langs de Lijn En Omstreken, met ambassadeur Noraly Beyer.

"Het was monnikenwerk. Alle informatie uit de slavenregisters, opgenomen tussen 1830 en 1863 moest worden gescand en omgezet om het werkbaar te maken voor het internet. "Voorheen moest je zelf naar Suriname om te gaan grasduinen in de boeken, terwijl er hier in Nederland ook veel mensen zitten die graag willen weten wie hun voorouders zijn," aldus Beyer.

Zoektocht

Voor de documentaire Sporen van Suiker is Beyer op zoek gegaan naar wie haar voorouders waren, waarvoor ze nog wel zelf nog wel Suriname moest. "Ik spreek namens veel mensen als ik zeg dat het je identiteit versterkt. Je komt opeens te weten waar je vandaan komt. Het lijkt heel simpel maar als mijn voormoeder er niet was, stond ik hier nu niet."

Beyer kwam er in haar zoektocht achter dat haar voormoeder een slavin is geweest. "Wij wisten dat de naam Van Emden circuleerde in de familie. We hebben op zijn naam gezocht in het slavenregister en toen bleek dat hij de eigenaar was van mijn voormoeder. Hij was op 19-jarige leeftijd naar Suriname gegaan om zijn geluk te gaan beproeven."

Oost-Friesland

De meisjesnaam van Beyer is Oostvriesland. Na het doorbladeren van de registers wist zij ook waar die naam vandaan kwam. "Als een slavin werd vrijgekocht, had zij nog geen achternaam. Van Emden kwam uit de omgeving van Oost-Friesland en dus vernoemde hij mijn voormoeder daarnaar."

Beyer noemt de online database "een kroon op het werk". Via deze website kunnen geïnteresseerden op zoek naar naar de familiegeschiedenis.

Surinaamse slavenregisters nu ook online in te zien

Ster advertentie
Ster advertentie