Achtergrond
BNNVARA

Deze 5 Denen werden groot in de Eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze 5 Denen werden groot in de Eredivisie

Denen. Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse Eredivisie, want veel clubs volgen het advies van Foppe de Haan: "Liever een Deen in mijn team dan een Amsterdammer!" Soms hadden ze succes, soms wat minder. De Nieuws BV zet vijf Deense internationals op een rij die groot werden in de Eredivisie, nadat Søren Lerby in 1975 de poorten van het Nederlandse voetbal opende.

5. Christian Eriksen (61 interlands)

De nummer vijf is meteen de enige speler in dit lijstje die nog kan stijgen. Of hij dat gaat doen, bestaat geen twijfel over. Nog maar 26 jaar en nu al de grote vedette van het huidige Denemarken: Christian Eriksen. Groot geworden bij Ajax, uitgegroeid tot absolute wereldtop bij zijn huidige club Tottenham Hotspur. Onder andere Barcelona en Real Madrid hengelen naar zijn handtekening.

4. Jesper Grønkjaer (80 interlands)

Ook groot geworden in het Amsterdamse: Jesper Grønkjaer. In 2000 werd hij door de supporters van Ajax uitgeroepen tot ‘Speler van het Jaar’. Het leverde hem een droomtransfer op naar het Engelse Chelsea waar hij vier seizoenen uitkwam in het shirt van ‘The Blues’. Na jaren kwakkelen met blessures keerde hij terug naar zijn geboortegrond om zijn carrière in 2011 af te sluiten met een landstitel met FC Kopenhagen.

3. Jan Heintze (86 interlands)

Deze speler is de Deen met de meeste eredivisiewedstrijden op zijn naam. Zestien seizoenen kwam Jan Heinzte in totaal uit voor PSV en dat leverde de linksback een volle prijzenkast op: een Europacup, negen kampioenschappen, drie bekers en drie supercups. Er zijn mensen die het met minder moeten doen. Het beviel Heintze zo in het Brabantse dat hij nog altijd woonachtig is in Nuenen.

2. Jon Dahl Tomasson (112 interlands)

De volgende speler brak door bij Heerenveen, deed een poging in het buitenland bij Newcastle, maar wekte pas echt interesse van de internationale top na een succesvolle periode bij Feyenoord. Met een doelpunt in de gewonnen Champions League Finale van 2002 verdiende hij een droomtransfer naar AC Milan. Samen met levende legendes Maldini, Nesta, Seedorf en Inzaghi, pakte hij daar een jaar later ook de Champions League. Inmiddels is Tomasson assistent-trainer van het Deense nationale elftal.

1. Dennis Rommedahl (126 interlands)

De laatste speler in ons lijstje is voor sommigen een verrassing. Hij had namelijk niet de meest succesvolle carrière, maar op één speler na is hij wel recordinternational van Denemarken. Alleen Peter Schmeichel ging hem voor: Dennis Rommedahl. Buiten Nederland kreeg hij nergens echt een voet aan de grond, maar dankzij zijn hoge topsnelheid en uitstekende voorzet zeer geliefd bij toenmalige bondscoach Morten Olsen. En niet te vergeten bij clubs uit de Eredivisie: Bij PSV, RKC, Ajax en NEC schopte hij het tot in totaal 260 wedstrijden in Nederlandse dienst.

WK-Halfuur - Denemarken met Wiep Idzenga

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie