Achtergrond

Twee populaire NPO Radio 1-programma's maken kans op prijs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee populaire NPO Radio 1-programma's maken kans op prijs

De populaire radioprogramma’s De Taalstaat en Vroege Vogels maken kans op het winnen van een prestigieuze radioprijs: De Zilveren Reissmicrofoon.

De Taalstaat (KRO-NCRV) is sinds 2014 elke zaterdag te horen op NPO Radio 1. Presentator Frits Spits bespreekt trends en wetenswaardigheden in taal, mede op basis van de actualiteit. In het programma wordt uitsluitend Nederlandstalige muziek gedraaid. De Taalstaat kiest jaarlijks de Beste Leraar Nederlands. Ook organiseert het programma het Vergeetwoordenfestival en vorig jaar voor het eerst het Nationale Taaldebat.

Vroege Vogels (BNNVARA) is een van de oudste radioprogramma’s van NPO Radio 1 op zondagochtend. Deze week viert het programma het 40-jarig bestaan. Natuurreportages en gesprekken over natuur en milieu worden afgewisseld met lichte klassieke muziek. Jaarlijks kiest Vroege Vogels het beste natuurboek, de Jan Wolkers Prijs. Presentator is Menno Bentveld.

Samen met de zender FunX zijn De Taalstaat en Vroege Vogels genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon, de jaarlijkse radioprijs die wordt toegekend door een onafhankelijke jury. Volgens jury-voorzitter Vincent Bijlo is Vroege Vogels genomineerd omdat het programma zich na 40 jaar nog steeds bewijst. "Je zou denken dat het programma zich na zo'n lange tijd gaat herhalen, maar het wordt echt steeds actueler."

Over de nominatie van het programma De Taalstaat zegt Bijlo: "Taal is iets wat ons allemaal verbindt. Frits is een neerlandicus en doet dat buitengewoon goed."

De winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon wordt donderdagmiddag 21 juni bekendgemaakt in Amsterdam. Vorig jaar won NPO Radio 1-programma Argos (VPRO) de Zilveren Reissmicrofoon.

Ster advertentie
Ster advertentie